Kisgyerek

Bezzeganyák, kíméljetek!

Ott vannak mindenhol. A játszótéren, a gyerekorvos várójában, az internetes fórumokon, a baba-mama tornán. Kikerülhetetlenek. Küldetésük, hogy bebizonyítsák nézőpontuk helyességét és hogy biztosítsanak arról is, hogy az ő gyerekük tutira mindenben jobb.
2019. November 04.
Bezzeganyák, kíméljetek! (fotó: iStock)

Biztos, hogy neked is volt már szerencséd amolyan igazi bezzeganyához. Aki kéretlen “jótanácsaival” és kendőzetlen véleményével úgy helybenhagyott, hogy a találkozótok után legszívesebben sírva fakadtál volna, mert úgy érezted,ú rossz anya vagy. Meg hát különben is a te gyereked elmaradott, alul fejlett, lelki sérült és a minimum, hogy felnőve pszichopata lesz, mindez a hibás nevelésednek köszönhetően.

Akár élőben, akár online futsz bele egy ilyen édesanyába, biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz jól kijönni a dologból. Addig nem fog békén hagyni, míg véleményed akár csak egy kicsit is eltér az övétől. Ha tápszert adsz a babádnak, ha külön szobában alszotok, ha babakocsit használsz, akkor azért leszel támadva és mindennek elmondva. De ha még két éves kora után is szoptatod gyermeked, egy ágyban alszik az egész család és hordozol, akkor ezen fog veled vitázni. A bezzeganyuk ugyanis mindig mindent jobban tudnak, ami gyerekkel és gyerekneveléssel kapcsolatos.

A legjobb pedig, hogy ezen édesanyák gyermekei az emberiség legcsodálatosabb példányai. Mindenben előrébb járnak, mint az átlag, és igazából 4 hónaposan már lazán elszavalják akár a Himnuszt is. A te gyereked biztos, hogy nem mászott/ült/állt/járt, amikor az övé már szaladt. Az ő gyereke már 1 évesen magától felismerte a vegán étkezés előnyeit, míg a tied nagyjából vajas kenyéren és virslin nevelkedik. Természetesen a gyermekeddel a bölcsi kapcsán is azért van annyi probléma, mert nem érett még meg rá, te meg beleerőltetted, mert önző vagy és visszamentél dolgozni.

A bezzeganyákat az ember lánya a legszívesebben elkerülné, de ez sok esetben szinte lehetetlen. De mit lehet ilyenkor tenni? Tényleg hagyjuk, hogy valaki a földbe döngöljön minket?

A humor rengeteget segíthet. A váratlan reakciók legtöbbször kibillentik, “felébresztik” a beszélgetőpartnered, és így – jó esetben – visszavesz tolakodó stílusából. De azt is fontos fejben tartani, hogy a bezzeganyuk bizony ugyanolyan édesanyák, mint te vagy én, csak ők nagyon komolyan kompenzálnak valamit. Ha ezt figyelembe vesszük, máris kevésbé fogunk tudni haragudni rájuk.

A bezzeganyaság ugyanis általában akkor tör elő a nőkből, amikor a gyerekkel otthon töltött évek alatt már egyszerűen nem tudják máshogy bizonyítani rátermettségüket. Ezek az anyukák legtöbbször sikeres karriert, komoly szellemi munkát hagytak maguk mögött a családalapítás kedvéért, és bizony az otthonlét nem foglalja le őket eléggé, nem elég kihívás számukra.

Természetesen nem úgy értem, hogy nem fáradtak, mint bármelyikünk. Arra gondolok, amit bizonyára te is érzel, ha már egy ideje otthon vagy a csemetéiddel, hogy a pici gyerekekkel otthon töltött évek, bizony nem a mentális kihívásokról és üdítően változatos feladatokról híresek. Vannak, akik ezt az időszakot simán átvészelik, sőt olyanok is szép számban akadnak, akik kifejezetten élvezik, sokan pedig kutatnak a gyereknevelés mellett más impulzusok után is, és így próbálják “frissen” tartani magukat. A bezzeganyuk viszont más kihívás hiányában a gyermeknevelést teszik életük legfőbb feladatává, legfontosabb tevékenységévé. Így érthető, hogy ebben akarják kihozni magukból a maximumot és a lehető legnagyobb sikereket elérni.

Ha legközelebb tehát egy ilyen anya bírálatának kereszttüzébe kerülnél, válts taktikát! Tereld el a témát a gyerekekről, gyereknevelésről, próbáld meg megismerni a nőt, aki a bezzeanya álarc mögé bújt! Ha pedig semmiképp sem enged a kedvenc témaköréből, akkor adj számára pozitív visszajelzést, mellyel megerősítheted abban, amit szerinted is jól csinál. Egy “elképesztően jól neveltek a srácaid, büszke lehetsz rájuk” vagy ehhez hasonló, az anyai munkájának sikerességét megerősítő kommenttel, lebonthatod a falakat. És kitudja, még az is lehet, hogy néhány hónap múlva azon veszed észre magad, hogy a bezzeganyu, akit évekig kerültél, igazából egyáltalán nem kibírhatatlan vagy arrogáns, sőt még az is lehet, hogy szép lassan a legjobb barátnőd lesz.

Kapcsolódó cikkeink: