Kisgyerek

Bonyolult matematikai feladatokat old meg a róla készült videókban egy hatéves kisfiú

A kisfiú szülei maguk is nagyon szeretik a matematikát.
2023. Október 12.
matek
(Kép forrása: Getty Images)

A hatéves Nathan Katcher hatvanöt ország zászlóját memorizálta, és öt különböző Monopoly játékának mindegyikéből pontosan tudja, hogy mennyibe kerülnek az egyes ingatlanok. Kedvtelésből pedig összetett matematikai egyenleteket old meg fejben, írja a Today.

Az egyik nemrégiben készült videóban – amit Nathan édesanyja, Rachel Katcher osztott meg a TikTok-on – például a kisfiú egy olyan egyenletet old meg fejben, amiben összeadás, kivonás, szorzás, osztás és gyökvonás is szerepel. A feladványokat szülei – akik maguk is nagyon szeretik a matekot – találják ki Nathan számára.

@nathanthenumberkid My sweet little math genius six year old! #math #mathtrick ♬ original sound - Rachel Katcher

 

„Látni lehet, ahogy mozog a szeme, miközben vizualizálj a számokat. A legtöbb felnőttet túlszárnyalja matekból, akikkel beszél” – mondta el a portálnak az édesanya, aki ötödik osztályosokat tanított, mielőtt édesanya lett. A Covid-járvány idején, a bezárások alatt azonban otthon tanulási feladatokat adott Nathan-nek, és bátyjának, a most kilencéves Evan-nek – és ugyan a gyerekek között több év van, ugyanazt az anyagot tanította nekik.

 

Amikor az iskolák újranyitottak, és a család hosszú autóutakat tett meg, Rachel észrevette, hogy az akkor három és fél éves Nathan elkezdte számolni a mellettük elhaladó iskolabuszokat. De ahelyett, hogy minden út alkalmával újrakezdte volna, az előző mennyiséget folytatta. Édesanyja elmesélte, hogy teljesen megdöbbent, amikor a kisfiú már háromszáznál járt. Nemsokkal később pedig megtanult összeadni is, és már nem csak a fejében számolt, de elkezdte leírni a számokat sorozatként. Készített egy papírtekercset, amire 1-től 10000-ig írta fel a számokat, és ezt az osztálytársának is elvitte megmutatni.

A kisfiú a családjával minden nap gyakorolja a matekot. „Ez segít neki összpontosítani, és lehetőséget ad arra, hogy pozitív megerősítést kapjon. Jó érzés. Ez olyasmi, amit az egész család együtt csinál. Szórakoztató” – magyarázta a most első osztályos kisfiú édesanyja.

Ugyan Rachel elmondta Nathan-nek, hogy milyen különböző módokon lehet majd a matematika része a karrierjének a jövőben, elárulta, hogy fia ettől még „egy átlagos hatéves kisfiú, akit minden nap valami más érdekel”.