Hozzávalók négy személynek
– 60 deka nyers cékla
– egy kávéskanál őrölt gyömbér
– tengeri só
– 6 deci tej vagy zabtej
– egy csokor petrezselyem
– 30 deka darált pulykacombfilé
– egy kis tojás
– két gerezd fokhagyma
– két evőkanál zabkorpa vagy zabpehely
– egy evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölyliszt a sűrítéshez
– három evőkanál étolaj
A szakács megjegyzése
Ettől a főzeléktől a családom is megdöbbent, mert a céklát főként savanyúságként eszik Magyarországon. Kell egy kis bátorság a kipróbáláshoz, de nagyon finom, a babák pedig rendszerint imádják édeskés íze miatt.
Elkészítése
1. Hámozd meg és nagylyukú reszelőn reszeld le a céklát.
2. Melegíts meg lábasban három evőkanál olajat, majd alaposan pirítsd meg benne a reszelt céklát. Szórd meg őrölt gyömbérrel, és sózd meg picit.
3. Közben keverd össze a darált húst a nyers tojással, a péppé zúzott fokhagymával, pici sóval és a zabpehellyel vagy zabkorpával.
4. Öntsd fel 5 deci tejjel a sült céklát, forrald fel, és rakosgasd bele óvatosan a cseresznye nagyságú húsgombóckákat. Főzd együtt öt percig.
5. A maradék tejben keverd el csomómentesen a lisztet, és folyamatos kevergetés közben főzd sűrűre. Tálald aprított petrezselyemmel megszórva.
A babának egyéves kor alatt csak akkor adj tej- és tojástartalmú ételt, ha már amúgy is kap tápszert vagy más tejterméket. Egyéves kor előtt elkészítheted zabtejjel vagy rizstejjel is, a gombócból pedig nyugodtan kihagyhatod a tojást, vagy vedd ki a baba adagját a tej hozzáöntése előtt.
Tetszett ez a recept? Hasonlókat találhatsz a szerző, W. Ungváry Renáta szakácskönyvében.
Ételfotó: Rátkai Éva
Ezek is érdekelhetnek:
– Főzelékek – Így készítsd el a babának!
– Húsok és zsírok a pici étkezésében
– A babaétel-készítés “tudománya”
Forrás: Kismama magazin