Kisgyerek

Így taníthatod meg a színeket játékosan

Egyszerű és szórakoztató hétköznapi tevékenységek, amelyek segítenek a színek tanulásában.
2023. Május 02.
kisgyerek fest
(Kép forrása: Getty Images)

A hétköznapi tevékenységek során is tanulhat a kisgyermeked a színekről – ehhez adunk néhány ötletet!

Játék az étellel

Az étkezés remek mindennapi terep arra, hogy a színekkel ismerkedjen a gyermeked. A különböző színű ételeknek pedig más-más vitaminokat és ásványi anyagokat köszönhetünk, így a színes tányér még egészséges is!

Nevezd meg az ételek színét tálaláskor – barna kenyér, sárga sajt, piros paprika, zöld uborka, narancssárga mandarin, rózsaszín retek, és hasonlók. Egy másik módszer, ha ő „alkothat” meg egy színes fogást úgy, hogy natúr joghurthoz adhat hozzá színes gyümölcsöket, lekvárt, magvajakat, majd az egészet össze is tudja keverni. Hasonlóan működhet ez tortilla lappal is, amit a különböző színes hozzávalókkal tölthet meg.

Fessetek kézzel

Ehhez a játékhoz csupán egy nagy papírra, például egy vastagabb csomagolópapírra lesz szükség, és színes festékekre. Nevezzétek meg mindig, hogy éppen milyen színt használtok, hogy szükség lenne még egy kis világosabb/sötétebb árnyalatra. A kész színeken kívül keverjetek sajátokat is, így azt is láthatja a gyermeked, hogy melyik színek milyen alapszínekből állnak, és hogy lehet világosítani vagy sötétíteni az egyes színeket.

Vegyétek észre a színeket a séta során

Mielőtt sétálni mentek, vágj le a színes papírokból néhány kisebb darabot. Az út során segíts neki a különböző színeknek megfelelő dolgokat találni – például növényeket, házakat, autókat. Igyekezzetek minden színhez találni legalább egy dolgot, és számolhatjátok azt is, hogy melyik színből volt a legtöbb. Otthon a kisgyermeked meg is rajzolhatja egy színes képben a látottakat.

Zokni- vagy játékválogatás

Címkézz fel színekkel egy-egy dobozt vagy kosarat, majd adj a gyermekednek egy kupac zoknit/plüssállatot/műanyagjátékot/építőkockát/stb., amiket színenként szét lehet válogatni. Ha többszínű egy zokni vagy játék, segíts neki megtalálni, melyik színből van rajta a legtöbb.

Építőkocka-halászat

Akár fürdés közben is lehet játszani ezt a játékot, felügyelet mellett, de egy nagy vízzel töltött tál segítségéve is. Tegyél a kádba vagy a tálba színes építőkockákat, és adja a gyermekednek egy kisebb méretű szűrőt. Ennek a segítségével halássza ki mindig azokat a színű kockákat, amiket megbeszéltek.

(Források: whattoexpect.com, myboredtoddler.com)