A tejtermékek kiemelt helyet foglalnak el az egészséges táplálkozásban. Hozzájárulnak az egészséges csontozat, fogazat kialakulásához és fenntartásához, valamint az izmok növekedéséhez és megfelelő működéséhez. A tej és a tejtermékek tele vannak egyebek mellett fehérjével, kalciummal, D-vitaminnal és foszforral – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges táplálkozással foglalkozó Merőkanál elnevezésű Facebook-oldala.
Napi fél liter
Az iskoláskorú gyerekeknek naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalcium tartalmú tejterméket kéne elfogyasztaniuk, de nem egyszerre, hanem kisebb adagokban. Egy adagnak felel meg 2dl tej, kefir vagy natúr joghurt, 5 dkg túró vagy 3 dkg sajt.
Nasizzon tejterméket!
Ha két étkezés között valami nassolnivalóra vágyik a gyerek, akkor csoki, csipsz helyett kínáld meg tejtermékkel: a natúr joghurthoz adj mazsolát (cukor helyett), aszalványokat, almát, epret vagy bármilyen gyümölcsöt. Sőt, magokkal is feldobhatod.