Kisgyerek

Hogy segíthetünk leküzdeni a stresszt a kisgyereknek?

Ne higgyük azt, hogy csak felnőttként lehetünk stresszesek, hiszen már az egészen kicsi gyerekek is lehetnek feszültek, léteznek olyan dolgok az ő életükben is, amelyek szorongást okoznak nekik.
2019. Október 26.
Hogy segíthetünk leküzdeni a stresszt a kisgyereknek? (Fotó: iStock)

A gyerekek ugyanis nagyon érzékenyek az őket körülvevő világra, könnyen ráhangolódnak szüleik érzéseire is.

Mivel a kisgyerekek még nem feltétlenül tudják szavakba önteni, ha feszültek, ezért szülőként nagyon figyelni kell azokra a jelekre, amikkel megüzenik, hogy stresszesek. Korábbi írásunkban a témában Nádasdy Nóra, klinikai szakpszichológus segített abban, hogy milyen jelei vannak ennek a babáknál, kisebb és nagyobb gyermekeknél. Miután pedig fel tudjuk ismerni, hogy mutatja meg ezt gyermekünk, a szakember arra is javasol most nekünk néhány módszert, hogyan segíthetünk neki oldani a feszültséget.

Stabilitás és kiszámíthatóság

Nádasdy Nóra szerint sokat segít a kisgyermekeknek, ha az élet stabil, kiszámítható ritmus szerint zajlik, ha ezt sikerül kialakítanunk a családban. – A családi szokások, napirend, reggeli és esti rutin, ünnepek és hétköznapok támpontot jelentenek a gyermekeknek. A visszatérő, ismétlődő, megszokott események az idő múlását és az események összefüggését is érthetőbbé teszik a gyerekek életében – ez pedig biztonságossá teszi számukra a világot – magyarázta a szakember.

Elmondása szerint a gyerekeknek fontos az is, hogy legyen kötetlen idő az életükben: amikor nincs program, különóra, rohanás, hanem lehet csak úgy gyereknek lenni, tevékenykedni, bármivel, amivel éppen szeretnének. Ilyenkor ők csak megélik a dolgokat, szemlélődnek, kitalálnak bármit, vagy csak ha éppen semmi másra nincs szükségük, akkor unatkozhatnak egy kicsit. – Nagyon fontos az is, hogy a felnőtt világ ne árassza el a gyermeket, ne kelljen olyasmivel megküzdenie, ami nem neki való – javasolta a pszichológus. 

A biztonságot jelentő szülői közelség

Hogy a gyermek könnyebben meg tudjon küzdeni a stresszel, abban segít a biztonságos, szeretetteli szülő-gyermek kapcsolat, az elfogadó, támogató, válaszkész, nyugodt környezet is a szakértő szerint. – Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek személyisége teherbíróbb legyen, jobban meg tudjon küzdeni a stresszel és életkorának megfelelően kezelni tudja a nehéz helyzeteket. Kicsi korban alapvetően a szülő jelenléte, a szülői gondoskodás, a szülőbe vetett bizalom az, ami a gyermeket megóvja, hiszen a kicsi gyermekeknek nincs – és nem is kell, hogy legyen – önálló megküzdési stratégiája, az ő módszerük az, hogy a biztonságot jelentő szülő közelségét keresik, hozzá fordulnak – fogalmazott Nádasdy Nóra. A klinikai szakpszichológus felidézte egy személyes történetét, amikor kislánya az óriáskeréken öt emelet magasban himbálódzott egy kabinban, és úgy döntött, hogy inkább átül az édesanyja ölébe – és ezzel az ő részéről meg is volt oldva a probléma.

Életkortól függően más és más az a helyzet, amit már átlát és önállóan tud kezelni egy gyermek, illetve amiben segítséget igényel, és ez gyermekenként is különböző. – Fontos, hogy a szülő nagyon jól ismerje a gyermekét, figyeljen rá, tudja, hogy miben kell neki segíteni, és mi az, ami már egyedül is megy. Hogy ez a tudás kialakuljon a szülőben, ahhoz nagyon sok időt kell a gyermekével eltölteni úgy, hogy valóban figyel rá és kommunikál vele – hívta fel rá a figyelmet a szakember. Ezen kívül fontosnak tartja azt is minden életkorban, hogy ha egy gyermeknek valami nehéz, azt beszéljük meg vele, válaszoljunk a kérdéseire az életkorának megfelelően, próbáljuk megérteni a nehézségeit, hallgassuk meg.

Készítsük fel a változásra

A pszichológus szerint a stresszhelyzetek közül a váratlan helyzetek a legnehezebben kezelhetőek, ezért például az óvodaváltáskor, csoportváltáskor érdemes felkészíteni a gyermeket arra, hogy valami meg fog változni, átbeszélni vele, mire számíthat majd az új helyzetben. – A felnőttek az élettapasztalatuknál fogva jobban előre tudnak látni többféle lehetőséget, így a szülők segíthetnek a gyermeknek tervezni – tette hozzá a szakértő – hogy ne legyen a körülményeknek kiszolgáltatva, legyen kéznél néhány megoldási mód, amit már ismer.

Kapcsolódó írásaink: