Kisgyerek

Hogyan lehet megkérni a nagyszülőket, hogy többet vegyenek részt az unokák életében?

Hogyan lehet a nagyszülőkkel arról beszélni, hogy töltsenek több időt a gyermekkel, ha úgy látjuk, hogy nem igazán merülnek bele a nagyszülői szerepbe?
2021. Október 29.
Hogyan lehet megkérni a nagyszülőket, hogy többet vegyenek részt az unokák életében? (Fotó: Getty Images)

Függetlenül attól, hogy valamilyen konfliktus miatt, egészségügyi problémák okán, vagy valamilyen teljesen ismeretlen okból marad távol a nagymama és a nagypapa, van mód arra, hogy megbeszéljük velük, hogyan lehetnek (vagy maradhatnak) aktív részei a gyerekek életének.

Miért fontos, hogy a nagyszülők részt vegyenek az unokák életében?

“Számos előnye van annak, ha a nagyszülők részt vesznek az unokák életében. Az egyik fontos dolog ezek közül, különösen a fiatalabb gyerekek esetén, hogy lehetőséget ad nekik gyakorolni a felnőttekkel való különféle kapcsolatokat és interakciókat. Nagyon fontos, hogy különböző nézőpontot kapjunk azokról, akik szeretnek bennünket és foglalkoznak a jólétünkkel, de nem a szüleink” – mondta el a romper.com portálnak Jenna Glover, pszichológus és a Colorado-i Gyermekkórház Gyermekgyógyászati Mentálhigiénés Intézetének pszichológia képzési igazgatója. “Ami pedig tinédzsereket illeti, a nagyszülőknek működhetnek olyan dolgok, amik a szülőknek nem. Időnként olyan tanácsokat tudnak adni az unokájuknak, amiket másképp fogadhatnak, mint ha egy szülő tanácsolná ugyanazt.”

Ha a gyermek valamilyen rossz gyermekkori élményt tapasztal, például valamilyen traumán megy keresztül, a támogató felnőttek közelsége segíthet elkerülni a negatív következményeket. Ahogy Glover is mondta, a gyermek szoros és megbízható kapcsolata a felnőttel az egyik legnagyobb védőfaktor, a nagyszülők pedig csodálatos módon tudják betölteni ezt a szerepet.

Hogyan beszéljünk a nagyszülőkkel a bevonódásról?

Ha a nagyszülők nem igazán foglalkoznak a gyerekekkel, fontos, hogy a szülők megbeszéljék velük, mi ennek az oka. Dr. Victor Fornari pszichiáter, a Northwell Health Gyermek-és Serdülőgyógyászati elnöke elmondta a portálnak, hogy néhány dolgot azonban őszintén fel kell mérni, mielőtt belekezdenek ebbe a beszélgetésbe.

“Minden felnőtt gyereknek különböző a kapcsolata a szüleivel, ezért nincs egy egységes válasz. Sok nagyszülő természetesen egyébként is bevonódik, ezért ott nem kell megtörténnie ennek a beszélgetésnek. De ha meg kell történnie, akkor ez tényleg attól is függ, hogy a felnőttek mit kérnek. Gyermekfelügyeletet szeretnének? Azt, hogy az unokáknak több kapcsolata legyen a nagyszülőkkel?” – magyarázta.

Fornari szerint a nagyszülők többsége szeretne részt venni a játékokban, más tevékenységekben, de ha arra kérik őket, hogy vigyázzanak a gyermekekre, és számukra ez nem komfortos, az okozhat némi eltávolodást. Ilyenkor érdemes kezdetnek feltenni néhány kérdést. “Például: ‘Anya vagy Apa, milyen gyakran szeretnél találkozni velünk és a gyerekekkel, legyen szó közös játékról,vacsorákról, FaceTime-ról, bármi legyen is az?’ Gyakran a nagyszülőknek erős vágya van arra, hogy növeljék ezt az időt, így ha a felnőtt gyermeknek kérnie kell, az azt sugallja, hogy a nagyszülő nem jelent meg. Ennek lehet az oka az, hogy feszültség van az egyik felnőtt gyermekkel, vagy a gyermek anyjának vagy apjának van valamilyen konfliktusa a nagyszülőkkel, akik így nem akarnak a közelében lenni” – mondta a szakember.

Természetesen olyan esetek is vannak, amikor valakinek soha nem volt jó a kapcsolata a szüleivel. Ilyenkor Fornari szerint a családi tanácsadás segíthet orvosolni a közöttük húzódó szakadékot.

A szakember szerint gyakran lehet hangolni ezt a kapcsolatot, és ha a saját gyermekkorukban vagy serdülőkorukban ezt nem javították ki, még felnőttkorban sem késő. Bármikor lehet családi tanácsadást igénybe venni a kapcsolat javítására, ami általában a nagyszülő-unoka kapcsolat javulását is eredményezi. “Valóban szomorú, amikor meg kell szakítani a kapcsolatot, így minden próbálkozás a megoldás irányába kedvező, bár tudom, hogy vannak olyan esetek, amikor a kapcsolat annyira megromlott és mérgező, hogy nincs alternatíva” – tette hozzá.

Ha a nagyszülők egy konfliktus vagy fájó dolog miatt maradnak távol a gyermektől, a legjobb, ha megpróbálja a szülő félretenni ezt a kérdést a gyermeke/gyermekei érdekében. “Az egyik legfontosabb, hogy ezeket a konfliktusokat ne továbbítsd a gyermeked felé” – mondja Glover. “Azt tanácsolom a szülőknek, hogy figyeljenek arra, hogyan beszélnek ezekről a nehézségekről a gyermekeik előtt. Beszélj ezekről a konfliktusokról a pároddal vagy a nagyszülővel, és nem a gyermek előtt. Valamint legyen pozitív a szándék. Valószínűleg mindenki azt tartja szem előtt, mi a legjobb az unokának. Engedd, hogy a gyermekeid maguk, konfliktusmentesen alakítsák ki a véleményüket és a kapcsolataikat.”

Ha szeretnéd segíteni a szüleidet és a gyermekeidet a kapcsolatuk kiépítésében, indíts olyan beszélgetéseket, amelyek segítik őket a kapcsolatteremtésben. Glover szerint az egyik dolog, amit a szülők tehetnek, hogy meghívják a nagyszülőket, hogy osszák meg a tapasztalataikat. Tanítsák az unokáikat a családfáról, meséljenek a fiatalkorukról, és emlékeket arról, hogyan nőtt fel a gyermek szülője. Ez szórakoztató, generációk közötti kapcsolódás, amit a gyerekek élvezhetnek, és képet is kaphatnak a családjuk történetéről, arról, honnan származnak.

Glover szerint, ha például egészségügyi okai vannak a távolmaradásnak, a technológiai remek segítség lehet, például videochaten való rendszeres bejelentkezésen keresztül. Ő bátorítaná a nagyszülőket, hogy járjanak utána, hogyan vehetnek részt különböző alkalmazások használatában. Szerinte a tizenéves gyerekek is nagyon örülnek, ha a nagyszüleiknek vannak ilyen alkalmazásaik.

A cikk forrása: romper.com