Kisgyerek

Innen tudhatod, hogy menthetetlenül kisgyerekes anyuka lettél

Egyetlen apró tárgy sincs biztonságban? Bármilyen tárgyat a szájába vesz vagy eldobálja? Már pelenkára sincs szükség? Egyik napról a másikra kisgyermekes anya lettél.
2022. Május 10.

Mire kettőt pislogsz, a gyermeked nem kisbaba többé, hanem kisgyerek lett. Szinte minden megváltozik: a napi rutin, az alvási és étkezési szokások, és lehet, hogy már a pelenkára sincs szüksége.

Íme, egy lista arról, hogy mit is jelent kisgyermekes anyának lenni.

1. Hamar megtanulod, hogy a legó a legrosszabb rémálmod, és folyamatosan attól rettegsz, hogy rálépsz egyre. Jobban félsz ettől, mint, hogy megcsíp egy darázs.

2. Szerencsésnek érezheted magad, ha időben odaérsz valahova, ami alapvetően fél óra késést jelent.

4. A dizájner kézitáskákat már akkor lecserélted egy strapabíró táskákra, amikor gyereked született. Most új szintet lépsz: a táskád mindig tele van törlőkendőkkel és rágcsálnivalókkal – MINDIG. Mert az isten mentsen meg attól, hogy rágcsálnivaló nélkül induljatok el bárhová. Még akkor is, ha épp indulás előtt reggeliztetek.

5. Alapvetően nincs egyetlen fehér vagy szép ruhadarabod sem, mert mi értelme lenne? Bármikor bármilyen ruhadarabon alakulhatnak ki foltok.

6. Ha már a foltokról beszélünk – felejtsd el, hogy csak egy váltóruhát csomagolj a gyereknek. Valószínűleg tartasz egy tartalék teljes váltás ruhát a kocsidban.

7. Amikor beszállsz valakinek az autójába, akinek nincs gyereke, megdöbbensz, hogy milyen tiszta. “Ez vadonatúj? Olyan tisztának tűnik, és olyan jó illata van”. “Nem, ez az autó négy éves…..”

8. Lehet, hogy azt hiszed, te vagy a főnök, de az igazság az, hogy a gyerek az. És ezt időről időre eszedbe is juttatja.

9. Amikor olyan barátokkal találkozol, akiknek nincs gyerekük és veled töltik az egész napot, azon fognak csodálkozni, hogy a fenébe tudod egész nap kezelni a káoszt.

10. Zajszűrős fejhallgató? Hosszú fürdés csendben? Nyugodt étkezés? Te is erről álmodozol? Emlékszel még rá, mi az a csend?

11. A lakás olyan, mintha tornádó sújtotta volna? És akkor belép egy kedves rokon és azt kérdezi: “Mit csináltál egész nap, hogy ilyen rendetlen a ház?”

12. Már soha nem nézel normális filmeket. Egy év alatt nézel végig egy 20 részes sorozatot? Mindent leuraltak a Disney rajzfilmek, a Peppa malac és társaik?

13. Bár úgy festesz, mintha kábé másnapos lennél, a szem alatti karikákat már semmilyen csodaszer nem tünteti el, de még soha nem volt tele a szíved ennyi melegséggel. Azért a háromévnyi alváshiányt elcserélnéd.

14. Apropó alvás… tényleg vannak olyan emberek, akik 8-10 órát alszanak zavartalanul anélkül, hogy egész éjszaka valaki más csapkodó végtagjaira ébrednének? A kisgyerek, aki olyan édes és angyali amikor elalszik, az éjszaka közepén nyolc karú polipszerű lénnyé változik és mindegyik karjai rajtad köt ki előbb utóbb.

15. Egyetlen apró tárgy sincs biztonságban. Vagy meg akarják enni, vagy az arcodhoz vágják.

16. Létezik olyan autózás, hogy a cipő a gyereken marad? Mintha nem lettél volna már így is késésben, épp az hiányzott, hogy megpróbáld visszaadni rá a cipőjét (a nap folyamán már tizedszer).

17. Naponta legalább ötször kell újramelegítened a teát vagy a kávét, mert az ugye képtelenség, hogy egy csésze kávét egy ültő helyedben meg tudj inni. Készítenek már koffein infúziót?

18. Azonnal pánikba esel, ha a gyerekeid nem alszanak, de csend van. Könnyen lehet, hogy éppen a falakat vagy a kutyát festik le, új sminkelési trendet találtak ki, átrendezik a szekrényeidet.

19. Azon kapod magad, hogy kis hazugságokat találsz ki: “Nem ebből nem ehetsz, nagyon csípős.” “Allergiás lehetsz rá.”

20. Hallgattál a szakértőkre és kétéves koráig távol tartottad a gyerekedet a kütyüktől. De most, hogy a dührohamot kapnak bárhol és bármikor, elhagyja a szádat, a Szeretnél mesét nézni? Otthon kell dolgoznod? Rajzfilmmaraton. Minden elveddel ellenkezik, de néha (néha?) néhány perc nyugalom bármit megér.

21. Rájössz, milyen furcsa néhány esti mese. Persze, a legtöbb gyönyörű és tele van melegséggel, de van, amelyik bizarrabb, mint amire emlékeztél. És kizárt, hogy túljutsz az altatáson 5-10 könyv elolvasása nélkül, hiszen a kisgyerekek mind úgy viselkednek, mintha épp lefekvés előtt hajtottak volna fel egy csésze kávét.

22. Olyan dolgok, amiktől a szülőséged előtt undorodtál, mára normává váltak. Persze elviekben még mindig szörnyűek, de a valóságban elviseled. Néha fel sem tűnik.

23. Mindig kupi van, a magazinok széttépve, a kedvenc vázád eltört. Lassan mindent elpakolsz. Ha átmész olyasvalakihez, akinek nincs gyerekek, őszintén meglepődsz azon, hogy egy lakás mennyire otthonos és ízléses is lehet.

24. Egykor rettegtél attól, hogy parkba vagy játszótérre menj, mert féltél attól, hogy kínos beszélgetésekbe kell bocsátkoznod más anyukákkal. De most, ha nem jutsz el a játszótérre, akkor a nap hátralévő részében olyan érzésed van, mintha egy megvadult fenevadat kényszerítenél ketrecbe.

25. Olyan kérdések foglalkoztatnak, hogy ki a találta fel a vécészűkítőt? Miért olyan nehéz tisztítani? Miért pisilnek a fiúk a fürdőszoba minden négyzetcentiméterére, kivéve a bilibe? Soha nem fogjuk megtudni.

26. A Happy Hour már nem 17 órakor kezdődik a barátnőiddel, hanem inkább boldog 10 percet jelent; azt az időintervallumot, amely aközött telik el, hogy a gyerekek végre elalszanak, és mielőtt este 9-kor te alszol el.

27. Egészséges életmódot követsz. A bor erjesztett szőlőből készül, tehát alapvetően gyümölcs, és teljesen meg vagy győződve arról, hogy egészen biztosan napi gyümölcsadagnak számít.

28. Azon kapod magad, hogy szupernő lettél, ha el kell intézned valamit. Ami korábban több órába telt, az most megvan 20 perc alatt. Nem veszel felesleges dolgokat és pontosan tudod, mennyit költöttél.

29. Az emberek tényleg becsukják az ajtót, amikor kimennek a mosdóba?

30. Ránckrémet, szem alatti lifting szérumokat kell venned, és be kell festened az ősz hajad. Furcsa helyeken kezd szőr nőni, a bőr megereszkedni, és amikor megpillantod magad a tükörben, rájössz, hogy lassan az anyukádra hasonlítasz. Reméljük, hogy jó génjei vannak!

31. A telefonodon korábban vagy 20 000 fotó volt arról, ahogy az újszülötted békésen szundikál, teljesíti az összes mérföldkövet, kúszik, mászik, áll. Most szerencsés esetben jó, ha hetente egy fotót tudsz készítesz a gyerekedről, mivel túlságosan lefoglal, hogy utána járkálj, figyeld mit csinál és ne dobja be a telefonod a vécébe.

(Cikk forrása: mother.ly)