A vastag héjú gyümölcsöket, mint a banán vagy a narancs, jellemzően mosás nélkül esszük meg. Azonban kiderült, hogy ezek megmosása is ugyanolyan fontos.
Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációs vezető igazgatója elmondta, hogy ezek esetén is fontos, hogy fogyasztás előtt megmossuk a gyümölcsöt vagy zöldséget – írja a Pénzcentrum.
– Azokat a termékeket, amelyeknek héja van, tiszta folyóvízzel kell megmosni, még akkor is, ha kidobjuk a burkát. Ez a biztonságos élelmiszer-kezelés legjobb gyakorlata, hogy minimalizáljuk a héjon lévő szennyeződések vagy mikrobák átjutását a belsejében lévő gyümölcsre, amelyet fogyasztani tervezünk – mondta el Sims.
Ezeket a gyümölcsöket gyakran kezelik kémiai anyagokkal, hogy segítség az érést, és ezek elfogyasztása nem feltétlenül egészséges. Ezek a vastagabb héjak valóban megnehezítik a baktériumok vagy a szennyeződések bejutását a húsba, Craig szerint azonban, amikor átvágunk egy avokádót vagy banánt, a kés a héjon át az ehető húsra nyomhatja, ami keresztfertőzést okozhat.
– A termék megmosása csökkenti ennek valószínűségét. Ez nem egy tökéletes folyamat, és természetesen nem teszi sterilé az ételt, de csökkentheti a kockázatot – tette hozzá Craig. Szerinte elég a tiszta víz a termékek tisztításához.