Kisgyerek

Közösségi hűtőt tett az étterme elé egy anya

A közösségi hűtő nemcsak enni ad, de sokakat megtanít arra, hogyan segítsenek a rászorulókon.
2021. December 16.

Sarita Ekya egy New York-i kétgyermekes édesanya. Az East Village környékén van egy üzlete. Fejébe vette, hogy tesz valamit, amivel kézzelfogható módon szolgálja közösségét, így találta ki, hogy a boltja elég kihelyez egy közösségi hűtőszekrényt.

Sarita érezte, hogy a koronavírus-járvány mekkora stresszt okoz a környezetében, és hogy megnőtt a rászorulók száma, ezért úgy döntött, hogy a tőle telhető legjobb módon segít: élelmiszerrel.

A főleg olasz tésztákat és sajtokat árusító nő a világjárvány idején egy közösségi hűtőszekrényt helyezett el az üzlete előtt, amely a hét minden napján, 24 órában bárki számára hozzáférhető.

“Vedd el, amire szükséged van, hagyd, itt, amit tudsz, és közben ne tegyél fel kérdéseket” – mondja Sarita.

A környék lakói és önkéntesek egy csapata pedig megszerették a kezdeményezést, így rendszeresen jut a hűtőbe friss zöldség és gyümölcs, tejtermékek és házi készítésű ételek.

Azóta egy kamrában tárolnak konzerveket és italokat is. Sarita szerint minden alkalommal, amikor a hűtőszekrény megtelik, egy órán belül kiürül, ami azt bizonyítja, hogy a közösségben nagy a rászorultság. Az amerikai népszámlálási jelentés szerint East Village lakosságának csaknem 36 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, a térségben a 18 év alatti gyermekek 32 százaléka a szegény.

Saritát lenyűgözi, hogy mennyi étel kerül a hűtőbe, ebből is érzi, hogy a közösség milyen erősen összefogott, hogy gondoskodjon a rászorulókról.

A nő hozzáteszi, hogy az emberek gyakran kérdezik tőle, meddig lesz közösségi hűtőprojekt, de ennek egyelőre nem látszik a vége.

“Az lenne az ideális, ha több fridzsider lenne minden környéken. Úgy gondolom, minden harmadik háztömbben elférne egy. Ilyen nagy a kereslet.” (VIA)