Kisgyerek

Krupp

Ha a kisgyerek éjszaka száraz, kínzó köhögésre riad fel és fullad, valószínűleg kruppos rohama van. A tünetek nem csak ijesztőek, de - különösen a legkisebbeknél - veszélyesek is. A virális croup évente több ezer gyereket gyűr maga alá.
2004. Június 13.

A krupp tünetei

Krupp

A kruppos fulladásra a legjellemzőbb, hogy általában éjszaka, sokszor váratlanul alakul ki a belégzési nehezítettség. A gyerek ugató, száraz köhögést hallat. A tüneteket a légcső beszűkülése okozza. A légcső nyálkahártyája ilyenkor főként a hangszalagok alatti területen duzzad meg.

A levegőért küzdő gyerek sokszor sír, nyugtalan, erőlködve köhög, öklendezik, néha hány is. Az izgalom a szervezet oxigénigényét fokozza, így a helyzet rosszabbodik.

A belégzési hang száraz, hangos. Ugyanis az asztmával ellentétben, amikor a kilégzés nehezített, a krupp esetében a belégzés akadályozott. A fokozott légzési munkát a mellkas lágyabb részeinek behúzódásai jelzik, ezek a kulcscsont felett, a rekesz mentén, a mellcsont alsó szakaszán és a bordaközökben látszanak. A betegség veszélyét az oxigén hiánya, a szervezet kimerülése vagy akár a légút teljes elzáródása, fulladás jelenti.

Mi okozza a légút szűkületét?

A gyulladást légúti vírusok okozzák, amelyek tönkre teszik a nyálkahártya felszínét, amely így kiszárad, nem tudja betölteni védekező funkcióját, nem tud tisztulni.

A kruppos roham ezért a vírusos náthás megbetegedések első jeleként, teljesen váratlanul szokott jelentkezni. A fertőzés nem feltétlenül jár lázzal. Az első éjszaka után a roham még egy-két napon át megismétlődhet.

Gyakrabban jelent problémát és rohamot, ha a gyerek a mintegy 200 náthavírusból többre is érzékeny. Az érzékenység oka nem pontosan tisztázott. A vírus valamilyen összetevője játszhat szerepet abban, hogy fertőzésre a nyálkahártya sérül, kiszárad. Mindenesetre nem allergiás reakcióról van szó, sőt az allergiára használt antihisztaminos szerek nemhogy nem használnak, de a nyálkahártyát tovább szárítják, a gyerek állapotát rontják.

Egy-egy vírus többször is megbetegítheti az embert, ezért a krupp a gyermekkor alatt többször is előfordulhat. Ötéves kor alatt, főként a közösségbe kerülés kezdetén gyakoribb, mint ahogy a náthás betegségek is.

Egyelőre nem tudjuk megmondani, miért pont adott vírus, és miért pont az érintetteket támadja meg. Nincsenek biztos adatok az örökletességet illetően sem.

Kit kell a krupptól féltenünk?

Krupp

Minél kisebb a gyermek, légutai is annál kisebb keresztmetszetűek, így hamarabb alakul ki a légút szűkülete, mivel a duzzanat viszonylag nagyobb. Ezzel van összefüggésben, hogy ők korábban riasztják szüleiket köhögésükkel éjszakai álmukból.

Különösen veszélyes ez a betegség a 3 éven aluliaknál, amikor a légcső még annyira szűk, hogy a körbefutó nyálkahártya mindössze 1 mm-es duzzanata 70%-kal szűkítheti a légutakat.

Az arra hajlamos gyerekeknél a legelső kruppos fulladásos rosszullét általában 5-6 éves korig lezajlik, mivel legkésőbb ilyen idős korukig már biztosan találkoznak valamilyen azt kiváltó náthavírussal. A gyerekközösségbe kerülő kruppos gyerekeknek hamarabb és gyakrabban van esélyük találkozni kiváltó kórokozóval.

Az idősebbeknél inkább a hajnali órákra tolódnak ki a rohamok.

A betegség 12-14 éves korig jelentkezhet, ezután a légutak átmérője már kellő nagyságú ahhoz, hogy nyálkahártya-duzzanat ellenére is biztosítsák a megfelelő légcserét. Másrészt ekkorra az immunrendszer is megfelelő védettséget alakít ki a kruppot okozó vírusok ellen. Elvileg egyébként felnőtt korban sem kizárt a kruppos fulladás, de nagyon ritka.

Első teendők krupp esetén

A rohamtól és a gyermek életkorától függően az orvos értesítése, valamint a légutak mihamarabbi lehűtése. A hideg nyálkahártyában ugyanis összehúzódnak a vérerek, és azonnal csökken a duzzanat. Hideg levegőt kétféleképpen juttathatunk a légutakba. Hideg időben kinyitjuk az ablakot, a gyereket gyorsan meleg takaróba tesszük. A gyerek addig lélegezze be a hűvös, párás levegőt, amíg a roham teljesen meg nem szűnik. Eközben meg kell nyugtatni a gyereket, és néhány korty folyadékkal is meg lehet itatni.

Egyszerűbb és további megfázás nélküli módszer, ha hideg párásítót tudunk bekapcsolni, és a kruppos beteg az abból kiáramló levegőt szívja be.

Otthon a gyakorlott szülő az orvos által felírt szteroidos kúpot is beadhatja gyermekének, de számos mellékhatása miatt csak indokolt esetben, és mindig a szigorú használati előiratnak megfelelően alkalmazva.

Ha nem válik szabaddá a légzés, visszatérnek a tünetek, kórházi kezelésre van szükség. Nem szabad félni a kórháztól, a gyerek is tapasztalni fogja, hogy a kezelés nem jár fájdalommal.

A krupp kezelése

Az egészen kis gyerekeket még nagyon szűk légutaik miatt szinte minden alkalommal kórházba kell vinni, az orvosnak látnia kell. Akkor is ez a teendő, illetve mentőt kell hívni, ha viharosak a tünetek.

A gyermek ellátását valamennyi kórházban el tudják kezdeni – váladékoldó gyógyszereket lélegeztetnek be a gyerekekkel -, indokolt esetben gyermek-intenzívosztályra szállítják. A nehezen légző gyerekeket beutaló nélkül, sürgősséggel veszik fel a budapesti Szent László Kórházba vagy a megfelelő megyei intézetbe.

A kórházi kezelésnél a belélegzett gyógyszerek gyorsan tágítják a légcsövet. Fontos, hogy a tünetek rövid ideig tartsanak, a kezelést minél előbb elkezdjék. Ha a tünetek már hosszabb ideje tartanak, a gyerek kimerül, vagy olyan szűkké válik a légút, ami súlyos oxigénhiányt jelent, főként az agy számára. Ezért lehet szükség a jól felszerelt intenzív osztályokra.

Ha egy gyereknek 4-5 éves korára is még gyakori, de viszonylag enyhébben lefolyó kruppjai vannak, akkor javasolható az otthoni kezeléshez gyógyszerporlasztó használata is. Ezzel a készülékkel enyhén sós Salvus vizet, váladékoldót lehet a légutakba juttatni, ami nedvesíti és hűti a gyulladt nyálkahártyát. A módszerrel tágul a légút, és gyorsabban gyógyul a vírus által szárazzá tett nyálkahártya.

A kruppos gyerek két epizód – roham – között egészséges. Sem állandó gyógyszerekre, sem különleges vizsgálatokra, sem allergia-tesztekre, sem barlangkezelésre vagy környezetváltozásra nincs szükség. A légúti betegségek így a krupp (laryngitis subglottica) lehetősége is csökkenthető viszont, ha a fűtési időszakban a családban gondoskodnak a szoba levegőjének a párásításáról, ha a hajlamos gyerekek kerülik a náthás betegeket, és ha nem dohányoznak körülöttük.

Amennyiben a szülők többet szeretnének megtudni a betegségről, Budapesten, a Szent László Kórházban munkanapokon délelőtt működő krupp-ambulanciáján (telefon: 061/455 8100) kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Forrás: HáziPatika.com