Hogy mi az a paszternák? Ha valaki tizenöt évvel ezelőtt említi ezt a zamatos, édeskés gyökérzöldséget, valószínűleg ugyanolyan tanácstalanul tárom szét a karom, mint a nagy többség – írja Éva. – Ma már előszeretettel használom a konyhában, párolva, főzve, sütve, bárhogy – ezúttal nassolnivalóként.
Hozzávalók
három nagy paszternák
három evőkanál olívaolaj
egy evőkanál szezámolaj
egy evőkanál almaecet
egy evőkanál durva szemű Himalája-só
frissen őrölt bors
igény szerint Cayenne-bors
a tálaláshoz friss vagy szárított oregánós tejföl, illetve joghurt
Beállítom a sütőt 165 fokra. Meghámozom, uborkagyalun vékonyra szeletelem a paszternákot, meglöttyintem az olajokkal, az ecettel, meghintem sóval és borssal. Alaposan összeforgatom, sütőpapírral kibélelek két-három tepsit, és szétterítem rajtuk a szeleteket úgy, hogy lehetőség szerint minél kevésbé fedjék egymást.
Ezek után már csak annyi a feladatom, hogy 35-40 percre betolom a sütőbe (nekem néha cserélgetnem kellett egymás alatt-fölött a tepsiket, mert a légkeverés ellenére nem sült egyenletesen), ha pedig már kellően megpirultak a szeletek, kiveszem hűlni. Öt-tíz perc elteltével tálba borítom, és egy teljes napon át dugdosom a kóstolgató család elől, hogy megérje a vendégséget vagy a filmnézést.
További recepteket itt találsz.