Hozzávalók:
½ kiló brokkoli
két gerezd fokhagyma
két zöldségleveskocka
10 deka mandula
20 deka sajt
fél szerecsendió
só, frissen őrölt bors
Tálaláshoz: igény szerint extra sajt, joghurt, illetve pirítós
Dekorációnak: tökmagolaj és mandulapelyhek
A brokkolit rózsáira vágom, megmosom, és a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt megpárolom. Közben vízforralóban fél liter vizet forralok, majd feloldok benne két leveskockát, és félreteszem. A sajtot lereszelem, a mandulát pedig robotgépben megdarálom.
Amikor kész a brokkoli, elzárom a tüzet az edény alatt. A brokkolirózsákat beleborítom a szép zöldre színeződött, félliternyi párolólébe, felöntöm a másik fél liter koncentrált alaplével, és botmixerrel összepürésítem. A reszelt sajtot hozzáadom, és teljes olvadásig kevergetem benne, amíg a leves homogén krémes állagú nem lesz. Ekkor jöhet a mandula, végül a fűszerezés a sóval, a frissen őrölt borssal és a frissen reszelt szerecsendióval.
Tálaláskor a levest meghintem szeletelt mandulával, és pár csepp tökmagolajat locsolok rá. Pirítóssal vagy grissinivel kínálom (nálunk a teljes kiőrlésű szezámos a sláger), az asztalra még teszek extra reszelt sajtot és joghurtot annak, aki kér.
A baba ételéhez: A brokkoliból egy rózsát pár perc alatt megpárolok gőz fölött. A párolóléből két evőkanállal teszek a zöldséghez, majd pürésítem, végül pici sajtot és zabpelyhet keverek hozzá. 9-10 hónapos kortól adható.További recepteket itt találsz.
További receptek brokkolival: