Kisgyerek

Nepálban betiltanák a TikTokot, mert felborítja a családi struktúrákat

A döntéssel nem mindenki ért egyet.
2023. November 15.
Kamasz mobillal
Kép: Getty Images

„A társadalmi harmóniára gyakorolt negatív hatásai” miatt betiltanák a TikTokot Nepálban, a kommunikációs és informatikai miniszter szerint „felborítja a családi struktúrákat”.

„A tiltásról szóló döntés ma született meg, az illetékes hatóságok jelenleg a technikai kérdésekkel foglalkoznak” – közölte hétfőn Rekha Sharma, Nepál kommunikációs és informatikai minisztere.

De nem mindenki ért egyet a tiltással, a Nepáli Kongresszus párt vezetője szerint a kormány szándéka a jelek szerint „a véleménynyilvánítás szabadságának megfojtása”. Szerinte is szükséges a szabályozás, de a teljes tiltás helytelen.

A TikTok betiltásáról szóló döntés egyébként napokkal azután született, hogy Nepálban előírták, hogy az országban működő közösségi oldalaknak irodákat kell létrehozniuk.

A TikTokot, amelynek havonta mintegy egymilliárd felhasználója van, több ország, köztük India is betiltotta.

Bár a TikTok elmarad a Facebook és az Instagram mögött, a fiatalok körében tapasztalható növekedése messze felülmúlja a versenytársakét. A helyi média beszámolói szerint az elmúlt négy évben több mint 1600 TikTok-kal kapcsolatos kiberbűncselekményt regisztráltak Nepálban.

A nepáli médiahasználatról szóló BBC Media Action jelentés szerint a TikTok országos szinten a harmadik leggyakrabban használt platform. Míg a YouTube és a Facebook minden korosztály internetezői körében népszerű, addig TikTokot a 16 és 24 év közötti közösségi médiafelhasználók több mint 80%-a használja.

( BBC)