Kisgyerek

Szabad bevinni az óvodai, iskolai rendezvényekre házi sütit?

Bár jogszabály nem tiltja, de sok intézményben nem engedik meg. A Nébih azt is elmondja miért.
2023. Szeptember 04.
Szülinapi zsúr az óvodában
Kép: Getty Images

Jogszabály ugyan nem tiltja, hogy a házi készítésű süteményt vigyünk be a gyerekünk szülinapi zsúrjára az oviba, iskolába, azonban az intézmény döntése, hogy beengedi-e vagy sem.

– Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor álláspontunk szerint tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz „ahány ház, annyi szokás”, eltérőek például a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszerbiztonsági szabályokat sem feltétlenül ismerik maradéktalanul a háziasszonyok – írja Facebook-posztjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

– Mindezek alapján gyermekintézményben házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása élelmiszerbiztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható, mégpedig annak ellenőrizetlensége, követhetetlensége, és mindezekből fakadó kockázatai miatt – foglal állást a Nébih.

Szerintük (és sok iskola szerint is) a cukrászdákban, boltokban megvett torta vagy sütemény biztonságosabb megoldás, hiszen annak árusítása engedélyköteles, igaz a vállalkozó csak az átadásig felel a termékért, a „szállítás során bekövetkező esetleges szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása élelmiszerbiztonsági kockázatot eredményez (pl. nyáron az autóban „csak egy rövid időre” kalaptartón hagyott torta, amíg beszaladunk üdítőt venni). A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége érdekében javasolt számlát és az allergén információkat tartalmazó dokumentumot kérni a szülők által vásárolt torták/sütemények mellé.”

A tökéleteshez közelítő megoldás az lehet, ha az intézmény saját maga rendeli meg a gyerekek számára a tortát vagy süteményt, házhoz szállítással, mert így egészen az átadásig felel a termékért a cukrászda vagy a bolt.  – A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége ebben az esetben is kiemelt jelentőségű, hogy egy esetleges megbetegedés esetén igazolni lehessen a torta/sütemény eredetét – teszi hozzá a Nébih.