Kisgyerek

Tippek, hogy a forró éjszakákon is aludjon a baba

Tíz óra után csukjuk be az ablakokat, redőnnyel vagy sötétítőfüggönnyel árnyékoljuk azt a szobát, ahová betűz a nap. Csak éjszaka, tíz óra után nyissuk ki ismét, szélcsendes időben kereszthuzatot is csinálhatunk. Egyszerű tippek áloműző forróság idejére.
2008. Január 27.

Nem kell rá sok ruha éjszakára sem

Akasszunk fel vizes lepedőket a lakásban. Napközben és éjszakára is elegendő egy kisnadrág a gyerekre. Alvás előtti nyűgösködés esetén készítsünk kellemes, langyos fürdőt a kádban, vagy zuhanyozzuk le a kicsit. Engedjük tele a kádat hideg vízzel, hadd pancsoljon, hajókázzon, pecázzon benne – nem ül bele, csak a kád mellett áll, térdel. Maradjunk vele a fürdőszobában!

Készítsünk különböző formájú és színű jégkockákat vízfestékkel, műanyag formákkal. Tegyük egy műanyag tálba vagy tálcára, jó turkálni benne. Izgalmas, ha óvatosan a test különböző pontjaihoz érintjük, végül megszokja a kisgyerek, és végigsimíthatjuk vele karját, lábszárát. Figyeljünk, nehogy a szájába vegyen egy kis darab jeget!

Időzítsük ezeket a hűsítő játékokat a lefekvés előtti egy-két órára. Szokásos fekvőhelyét matracra cserélhetjük: a padló szintjén hűvösebb van. Takaró helyett egy lepedő is megteszi.

Ha a család napirendje engedi, áttérhetünk a mediterrán életformára: halasszuk későbbre a lefekvést, amikor már némileg lehűlt a levegő, és valóban besötétedett. Ekkor tehetünk még egy kis sétát, ezután talán könnyebben elalszik a kicsi. Lehet, hogy reggel tovább alszik, de ha nem, a forróság óráiban biztosan ledől a beárnyékolt szobában játékai mellé a szőnyegre.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin