Pénztárca

Egyszerűsödik a gyes ügyintézése

Július elejétől egyszerűsödik a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) megállapítása.
2024. Június 21.
(Kép forrása: Getty Images)

Egyszerűsödik és felgyorsul a gyes ügyintézése – írja a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkár, Hornung Ágnes csütörtöki közlése alapján az MTI.

A közlés szerint 2024. július 1-jétől „tovább egyszerűsítik és gyorsítják” a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) megállapítását. Ennek értelmében a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmeznie a gyest, annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd – ismertette az államtitkár.

A módosításnak köszönhetően nem kell a gyest kérelmeznie annak a szülőnek, aki gyedben részesült a gyermek második életévének, ikergyermekek esetén a harmadik életévének betöltéséig; ebben az esetben az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

A közlemény szerint 2024. július 1-je után csak abban az esetben kell benyújtani gyes iránti kérelmet, ha nem az a szülő kérelmezi, aki gyedben részesült.

A kérelmet be lehet nyújtani elektronikus úton ügyfélkapun keresztül a SZÜF felületéről is. Továbbá akkor is szükséges kérelmet beadni gyesre, ha a gyedre való jogosultság nem állt fenn a gyermek második, illetve harmadik életévéig, hanem már azt megelőzően megszűnt.