Pénztárca

Ha elég korán szülsz, lehet, nem kell majd adót fizetni

Az "Azonnali kérdések óráján" több családtámogatással kapcsolatos információ és terv is elhangzott.
2022. Szeptember 27.
pénz családok
Így segítenék a családokat Fotó: Getty Images

Dúró Dóra a termékenységi ráta miatt aggódott. A baj forrása meglátása szerint a sokáig kitolódó elsőgyerek-vállalás. Orbán Viktor egyetértett a Mi Hazánk politikusával, és elárulta: a kormány őszi tervei között szerepel, hogy szj-mentességet adnak 30 éves korukig azoknak a nőknek, akik 25 és 30 éves koruk között szülnek. Ezzel ösztönöznék a korábbi gyermekvállalást. Végső döntés még nincs – hangsúlyozta a kormányfő. 

Csak anyákra vonatkozó adókedvezmény már létezik: a NÉTAK esetében a 4 gyermekes édesanyáknak nem kell fizetniük szja-t egy 2019-es döntés értelmében. 2020-ban felmerült a 3 gyermekes anyák adómentessége is, de végül nem vezették be.

Fontos, hogy nem jár automatikusan, igényelni kell az adóalap (bruttó) 15%-át érintő kedvezményt. A családi adókedvezményt apa és anya is kérheti, és szintén a gyermekek száma határozza meg az összeget:  1 gyereknél 10.000 Ft, 2 gyereknél 40.000 Ft, 3 vagy több gyerek esetén gyerekenként 33.000 Ft spórolható meg az adóból.

A másik fontos információ, hogy online oktatás ezúttal nem lesz. Augusztus elején még több okból is felröppent a digitális oktatásra való átállás lehetőségéről a hír: a pandémia, a növekvő rezsi és a pedagógushiány is esélyessé tette.

Nyitókép: Getty Images