Pénztárca

Te tudtad, hogy ilyen drága egy gyerek?

Drága gyerekek... nem, nem csak ÚGY.
2023. Május 17.
gyerek pénz
Fotó: Getty

Én nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mikor a gyerekeket terveztem, meg sem fordult a fejemben, hogy ez mennyire megterhelő lesz majd számunkra anyagilag. Nem mintha eltántorított volna, ha tudom, de azért jó lett volna felkészülni rá. 

Na jó, valószínűleg én vagyok naiv, hiszen már a tervezésnél is felmerültek költségek,  mégsem tudatosult bennem, mire is vállalkozunk.

Ne értsetek félre; minden forintot megér ez a vállalkozás! Ezzel együtt jó, ha tudod, mibe vágtok bele. És jó, ha a vásárlásnál van melletted egy olyan tapasztalt ember, aki segít elkerülni a felesleges kiadásokat.

Először megveszed a vitaminokat, és keresel egy jó orvost. Aztán ha olyan szerencsés vagy, hogy gyorsan megfogan a baba, akkor kezdődik az igazi pénzköltés. Lássuk csak, mi kell egy babához! 

Az én alapszettem a következőkből állt. Leírom az árakat is, csak úgy nagyjából. Persze mindent be lehet szerezni használtan is, és akkor olcsóbb, de úgy is elég költséges lesz, mire a teljes kollekció megvan.

Először kezdjük az anyával: 

  • a temérdek vizsgálat (ha nem állami rendszerben csináljuk végig) és a szülés együtt körülbelül 1.5 millió forint
  • kismama-ruházat, övterelő az autóba, szoptatós melltartók… minimum 200.000 forint.

És akkor jöjjön a kis trónörökös! Újdonság lesz az az érzés, hogy semmi pénzt nem fogsz sajnálni rákölteni, és mindenből a legjobbat akarod neki. Sajnos ezzel elég sok kereskedő vissza is él. Az első gyereknél ezért sokan túlköltekeznek, és megvásárolnak olyan dolgokat is, amikre semmi szükség,  vagy olyan drága holmikat, aminek létezik hasonló színvonalú,  de jóval olcsóbb alternatívája. 

Ami mindenképp kell majd a babának: 

  •  babakocsi: 100.000-1.5 millió forint

Igen, jól olvastad! Már másfél milliós babakocsi is van, ami feltolja magát a lejtőn, és magától ringatja a babát. Bezzeg én még teperhettem minden nap a hegyen…

  • pelenkázószekrény 30.000-150.000 forint 
  • kiságy matraccal: 50.000-250.000 forint

Itt muszáj elmondanom, hogy a bőszen reklámozott kókuszmatrac számomra óriási csalódás volt. Szúrós és kényelmetlen. Egy egyszerű jó habszivacs matrac is tökéletes a babának!

  • autósülés : 40.000- 150.000 forint

Érdemes a boltban belepróbálni az ülésekbe a babát. Nagyon változó az ülések döntésszöge illetve kipárnázottsága. Ajánlott olyat választani, amit a baba is kényelmesnek talál. Ha beleteszed, és nem ordít, az jó jel!

  • hordozókendő: 20.000-120.000 forint

Ebben feltétlenül kérjetek szakértőtől tanácsot!

  • mérleg: 20.000-50.000 forint

Ez főleg kis születési súlynál ajánlott.

  • pihenőszék: 20.000-200.000 forint

Nem gondoltam volna, mennyire jó találmány! Tényleg hasznos.

  • játszószőnyeg: 15.000-25.000 forint

Jó, ez nem feltétlenül muszáj, de szórakoztató a babának, és neked is segít, hogy legyen pár nyugis perced.

Ehhez jönnek még az apróságok, a cumisüvegek, pelusok, textilpelenkák, fejőgép, szoptatós párna vagy fotel és persze a babaruhák. 

Na meg a pelenka. Ó, de még mennyi pelenka! Naponta 6-8 darab. Az darabonként kb. 140 forint. Szóval több, mint 1000 forint egy nap. Úgy 2 és fél évig. Nem, nem számolom ki, mert tényleg nem akarlak még jobban megrémíteni (vagy kezdj el gondolkodni a mosipeluson).

Kellhet még tápszer, orrszívó, inhalátor, párásító és szerintem fontos a légzésfigyelő is. Ezeknek már nem merem leírni az árát, bízom benne, hogy majd kapsz valakitől. 

Aztán az újabb babakocsi, mikor már mások a szokások. Etetőszék, kismotor, futóbringa, újabb autósülés…

Te jó ég! Hogy tudtuk ezt kifizetni? Ráadásul kétszer?!

Kérlek, ne ess kétségbe, mert a java még csak most következik. 

Temérdek fejlesztés és különóra, úszás, angol, oltások – igen, van olyan oltás, ami kell, mégis fizetős – fodrász, fogorvos. 

Tegyük fel, hogy állami a bölcsi-ovi-suli, akkor is lesznek folyamatosan költségeid. Osztálypénz, extra könyvek,  iskolatáska, kirándulás, étkeztetés, rengeteg ruha és játék. Új ágy, új ruhák, új bicikli… sosincs vége. Aztán már nem kell babakocsi meg etetőszék, de esetleg jön a tesó, akkor nagyobb lakás és nagyobb autó kell. 

Aztán megnőnek, és fontos lesz a tanulás. Rengeteg különóra, felkészítő és zsebpénz! És ha minden jól megy, egy jó egyetem. Közben persze folyamatosan etetni és ruházni is kell őket.

És amikre nem is gondol az ember az elején: drágább lesz gyerekkel az utazás. A repülés,  a vonat, a szállások, egy beülés az étterembe, egy fagyizás. 

Megijedtél? Esküszöm nem ez volt a célom! Ígérem, minden fillért megérnek, egy forintot se bánok! 

Sőt, ezt most még nem tudod, de örömmel fogsz költeni rájuk. Magadra már kevésbé. Ez egy ilyen buli. 

Viszont motiválni is fognak. Jól kell keresnetek, fejlődnötök kell, haladni. És ha szerencséd van, és van egy jó partnered, akkor azt fogod érezni, hogy hiába rémisztő, megugorjátok. 

És ha belevágtatok, vagy már tartotok valahol, legyél nagyon büszke magadra és magatokra! Mert tényleg hatalmas vállalás egy gyermek. És annak ellenére amit itt olvastál, az anyagi része közel sincs annyira nehéz, mint elég jó szülőnek lenni. Elég jól csinálni.

Kedves Szülőtársak! Mindent bele!

Szerző: Semjén Nóra, az Anyakivan blog szerzője.