Teherbeesés

Fogfehérítés terhesség alatt: biztonságos?

A terhesség természetes állapot, de néhány dolgot kerülni kell, sőt akadnak tiltólistásak is. Mi a helyzet a fogfehérítéssel?
2023. Május 05.
Terhes nő fogorovosnál
Kép: Getty Images

Azt tudjuk, hogy már a terhesség tervezésekor is jó, ha rendszeresen járunk fogorvoshoz. Az első trimeszterben mindenképp érdemes gondot fordítani arra, hogy felkeressük fogorvosunkat és noha sokan azt gondolják, hogy tilos fogászati beavatkozást végezni várandósan, ez egyáltalán nincs így. Az első trimeszterben a főszerep az állapotfelmérésé, de a második trimesztertől a harmadik elejéig minden gond nélkül elvégezhetők fogászati beavatkozások.

A fogfehérítés azonban inkább esztétikai eljárásnak minősül. Az orvosi rendelőben történő fogfehérítés biztonságos, de mi a helyzet akkor, ha a páciens babát vár?

A jelenlegi ajánlás szerint mindenképp kerülni kell a hidrogén-peroxid-koncentrációjú fehérítő zseléket. Míg a hidrogén-peroxid magas koncentrációban káros lehet a magzatra. Sőt, szoptatás alatt sem ajánlott.

Alternatív módszerek

A fogfehérítéssel tehát várnod kell, de azért tehetsz néhány dolgot az egészséges és szép fogakért.

Szájhigiéniai rutin

Ha mindennap törődsz a fogaiddal, naponta legalább kétszer fogat mosol, használsz fogselymet és szájvizet, akkor már nagyon sokat tettél azért, hogy fogaid megőrizzék fehérségüket.

Figyelj arra, hogy mit eszel és iszol

Bizonyos ételek és italok, például a kávé, a tea és a vörösbor elszínezhetik a fogakat. Egyébként is nagyon fontos, hogy terhesség alatt egészségesen egyél.

Használj természetes gyógymódokat

Fogfehérítő fogkrémet használhatsz, de legyél óvatos a fogfehérítő csíkokkal. Bár nincs konkrét bizonyíték arra, hogy káros a magzatra, mivel hidrogén-peroxidot tartalmaz, ezért mielőtt használnád, beszélj orvosoddal.

A szódabikarbónás fogfehérítés régi módszer, de hatásos: kevés fogkrémmel keverd össze és így moss fogat. Az almaecet természetes világosító hatású, ha ezzel öblögetsz, akkor fehérebbek lesznek a fogaid. Azt azonban jó tudni, hogy gyengíti a fogzománcot, ezért hetente maximum háromszor vesd be.

forrás: mypregnancyperiod.com