Terhesség

Fogfehérítés, hajfestés, gyantázás: szabad vagy sem a terhesség alatt?

Mi az, ami biztonságos és mit érdemes kihagyni? Fogfehérítés, tetoválás, hajfestés: szabad vagy sem?
2022. Június 16.
Terhesség alatti kényeztetés: mi biztonságos, mi nem? (kép: Getty Images)

A terhesség stresszel is járhat, de ha így van, ha nem, a kismamák zöme szereti a szépészeti és kényeztető kezeléseket igénybe venni. A manikűrtől a masszázson át a fodrászig. Melyeket választhatjuk nagy biztonsággal és miket halasszunk el a baba megszületése utánra.

Hajfestés

“A hajfestékekben rengeteg vegyi anyagot használnak, de egyetlen tanulmány sem talált közvetlen kapcsolatot a születési rendellenességekkel vagy a gyermekkori rákos megbetegedésekkel” – mondja Dr. Richard Beigi, a Pittsburgi Egyetem Orvosi Központjának szülészeti, nőgyógyászati és reprodukciós tudományok adjunktusa. Egy-két hajfesték valószínűleg nem okoz problémát, a szakember szerint. A biztonság kedvéért inkább a második, harmadik trimeszterig várj a hajfestéssel.

Masszázs

A masszázs fantasztikus dolog a terhesség alatt, enyhíti a stresszt, javítja a vérkeringést. A hason fekvés azonban nem ajánlott, csak az erre szolgáló padon/asztalon. Egyébként pedig bátran szabad masszázsra járni terhesség alatt is.

Fogfehérítés

Nem sok kutatás született a fogfehérítés és a terhesség kapcsolatáról. Ráadásul a hormonális változások miatt az íny érzékenyebb a terhesség alatt, mind ezek elég érvek amellett, hogy várjunk a fogfehérítéssel a terhesség utánig.

Manikűr, pedikűr

A köröm erősebb és sokaknál gyorsabban nő, mint valaha. Persze, ha nem akarsz, vagy nem tudsz már ezzel foglalkozni, irány a manikűrös, pedikűrös, biztonságos a terhesség alatt bármelyik trimeszterben.

Pezsgőfürdők, gőzkabinok és szaunák

“Tudjuk, hogy a megnövekedett maghőmérséklet összefügg a születési rendellenességekkel, különösen az első trimeszterben” – mondja Susan Hollander, szülész-nőgyógyász. A legtöbb pezsgőfürdő hőfoka 100 fok fölött van, ráadásul általában nyaktól lefelé teljesen elmerülsz. Kerüld a gőzfürdőket és a szaunákat is.

Arckezelés, arcpakolás

Nehéz megjósolni, hogyan változik majd a bőröd a kilenc hónap alatt, de egy arcpakolás mindenképp remek. Az arcbőröd sokkal érzékenyebb lehet, ezért a durva hámlasztást és a mikrodermabráziót mindenképpen hagyd ki. És ha már túl vagy az első trimeszteren, akkor a kezelések alatt a hátadon feküdj.

Szolárium

A szoláriumozásnak rajta kellene lennie a tiltólistádon terhességtől függetlenül, de ha mégsem, akkor érdemes hosszabb szünetet tartanod. Hogy miért? Nos, ha a bőrrák nem lenne elég ok, az intenzív UV-expozíció felgyorsíthatja a bőr elszíneződését a terhesség alatt. Ráadásul a lámpák alatt elég meleg van, ami, mint már tudod, veszélyes lehet a babára nézve. Ha egy kis napsütésre vágysz, naptejet használva inkább menj ki a napra.

Gyantázás

A gyantázás a terhesség alatt is rendben van, feltéve, hogy hozzászoktál. “A nagyon erős fájdalom – különösen a terhesség késői szakaszában – összehúzódásokat válthat ki, ami nem jó, ha még nem vagy túl a 37. héten” – mondja Dr. Lillian Schapiro, szülész-nőgyógyász. “Szóval én semmiképpen nem gyantáztatnék, ha még sosem tettem korábban.” Még egy információ: a bőröd most érzékenyebb, így hajlamosabb lehet az irritációra, ezért érdemes egy-két nappal korábban gyantáztani, hogy a strandra indulnál.

Bőrfeltöltők

Az ajak injekcióval vagy ránctalanítóval várj, amíg a kicsi megérkezik, mivel a bőrfeltöltő anyagokat nem tesztelték és nem engedélyezték a terhesség alatti használatát.

Tetováltatás

Kevés kutatás van arra vonatkozóan, hogy szabad-e tetováltatni a terhesség alatt. Minden tetoválás során van esély arra, hogy valamilyen fertőzést kapjunk, noha kicsi az esélye, mégis valamennyi kockázata van. Várj a tetoválással, amíg a baba megszületik és amíg befejezed a szoptatást.

Test piercing

A tűvel kapcsolatos kockázatok mellett a bőrfelület tágulása közbeni piercing sem jó ötlet. Nagyobb a fertőzésveszély ebben az esetben is. Egyelőre inkább hagyd ki.(Cikk forrása: parents.com