Teherbeesés

5 fontos dolog, amit tudnod kell, ha házasság nélkül jön a baba

Az élettársi kapcsolat szabadabb, ám ennek megvan az ára.
2022. Október 07.
szülés házaságon kívül
Fotó: Getty

Az ugyebár egyértelmű, hogy ki egy gyerek anyja. Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne az apa kérdése is, de az már nem így van. Senkit nem érdekel, hogy mi anyák kit tartunk a gyermek apjának vagy akár ki tartja saját magát annak, mert azt fogják annak tekinteni, aki az anya férje a fogantatás pillanatában (vagy a közvetlenül előtte lévő időszakban). Hivatalosan ez így szól: „a gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott”.

Ez ugye, nem mindig stimmel, hiszen sokan nem válnak el hivatalosan, mire az új kapcsolatból gyermek fogan, illetve mások eleve össze sem akarnak házasodni, és csupán együttélésbe érkezik a gyermek.

Apasági vélelem

Ha a fenti időszakban az anya nem volt házas, akkor csak egy fokkal egyszerűbb a helyzet. Azt fogják apának tekinteni, aki teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismeri el a gyermeket vagy akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított vagy azt a férfit, aki az anyával együtt reprodukciós eljárásban vett részt.

Elismerő nyilatkozatot csak személyesen lehet tenni, és ahhoz szükséges az anyának a hozzájárulása is. Anyakönyvvezetőnél, bíróságnál nyilatkozhatunk így.

Peres út

Az apaság vélelmét meg is lehet támadni peres eljárásban azon az alapon, hogy az apai elismerő nyilatkozatot tévedés, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés hatása alatt tették meg.

Támogatások

A Családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a CSOK felvételéhez nem kell házasságot kötni, meglévő gyermekeik után élettársak és egyedülálló szülők igényelhetik, életkoruktól függetlenül. Ha azonban előre vállalt gyermekről van szó, akkor csak olyan házaspárok jogosultak, akik közül legalább az egyik fél negyven év alatti.

Öröklés

Mindegy, hogy egy gyermek házasságon belül vagy kívül születik, ha a családi kötelék bizonyított, akkor ugyanúgy örökölnek a testvérek, mint a féltestvérek. Vagyis a házasságon kívüli gyermek nem szenvedhet hátrányt.

Névválasztás

Az újszülött nemcsak az apa, hanem az anya vezetéknevét is kaphatja. Házasságban élőknél ez kötöttebb, ott az édesanya családnevét csak akkor viselheti, ha az anya kizárólag a saját nevét használja, valamint ilyenkor minden testvérnek ugyanazt a nevet lehet csak adni. Együttéléskor ilyen korlátok nincsenek; bármelyik verziót választhatjuk.