Teherbeesés

Így kerülheted el a “nászutas betegséget”

Nincs is romantikusabb annál, amikor az esküvő fáradalmait végre kettesben pihenhetik ki a fiatal házasok, és új, közös életük első nyaralására elutaznak. Kivéve, ha pár édes napot, hetet egy csúnya húgyúti fertőzés kíséri.
2019. Július 18.
Így kerülheted el a "nászutas betegséget"

Ez sajnos nem ritka, ezért is kapta nászutas betegség elnevezést. Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa elmondja, mit tegyenek a párok, hogy ne rontsa el a felhőtlen pihenést az akut cystitis.

A nászút természetes velejárója a gyakori szex, ez senki számára nem meglepő. A meglepetés akkor jöhet, ha a túlfűtött napok alatt a feleségnél húgyúti fertőzés alakul ki, amely megkeserítheti az egész utazást.

Ki a hibás?

Nem arról van szó, hogy a pár egyik tagja valami titkos betegséget is elvitt magával az útra, hanem arról, hogy a szokásosnál több aktus során könnyebben alakulnak ki fertőzések. A nászutas betegség hivatalos neve az akut hólyaggyulladás, vagy akut cystitis. A nők 40-50%-a találkozik a betegséggel, minden ötödik nő pedig évente egyszer átesik az akut cystitisen. Általában a problémát a hüvelyben, illetve a végbélben lévő baktérium okozza. A női húgycső közvetlenül a hüvely fölött helyezkedik, így a közelség miatt a fertőzések gyakrabban és könnyebben alakulnak ki itt. Tény, hogy ha a nászutak során lényegesen gyakoribb ez a megbetegedés, mivel gyakrabban szexelnek a párok.

Melyek a tünetei?

Az akut cystitis tünetei a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, bizonytalan alhasi fájdalom, helyenként jelentkező lázas állapot. Ilyenkor fontos, hogy rendkívül sok folyadékot igyunk, ezzel lehetséges, hogy az elején meg tudjuk állítani a folyamatot. Ha viszont már lázasak vagyunk, elviselhetetlen a fájdalom, akkor mindenképpen nőgyógyászhoz vagy urológushoz kell fordulni. Ilyenkor házi praktikákkal nem érdemes már próbálkoznunk, mert tovább ronthatnak a helyzeten. A forró fürdő például segítheti a baktériumok számának növekedését, így bár jól eshet, de csak késlelteti a gyógyulást.

Mit lehet ellene tenni?

Az urológusok általában azt ajánlják, hogy a nők szex előtt és után közvetlenül ürítsék ki a hólyagot, tehát menjenek el pisilni. “Semmilyen statisztikai adat nincs arra nézve, hogy ez mennyivel csökkenti a betegség gyakoriságát, de mégis azt gondoljuk, hogy amennyiben a baktériumok egy része az együttlét után kiürül a húgycsövön keresztül, akkor tulajdonképpen kevesebb a lehetőség, hogy gyulladást okozzon” – tette hozzá Dr. Hartman Gábor.

Fel lehet készülni?

A legfontosabb ilyenkor, hogy a hüvely a fiziko-kémiai állapota megfelelő legyen. Ha a pár női tagja használ olyan kúpokat, amelyek fenntartják a hüvely normál fiziko-kémiai állapotát, akkor gyakorlatilag a betegség előfordulásának esélye lényegesen csökkenthető. Bármilyen készítmény használata előtt azonban érdemes a nőgyógyászunkkal konzultálni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Avantgarde Group Kft.