Teherbeesés

Csökkenthetik a nők termékenységét ezek a vegyi anyagok egy új tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint a környezetben és számos hétköznapi termékben található „örök vegyi anyagok”-nak is nevezett perfluor-alkil (PFAS) vegyi anyagok negatív hatással lehetnek a nők termékenységére.
2023. Március 24.
terhességi teszt
(Kép forrása: Getty Images)

Az amaerikai Icahn School of Medicine at Mount Sinai orvosi iskola kutatói által vezetett új tanulmány szingapúri nőktől vett vérminták alapján összefüggést talált a perfluor-alkil anyagok (PFAS) magasabb koncentrációja és a teherbeesési nehézség növekedése között, írja a Science Alert.

A per- és polifluor-alkil anyagok szintetikus vegyületek, amelyeket a 20. század közepe óta széles körben alkalmazhatnak különféle termékekben. Általában tapadásmentes és folttaszító bevonatként találkozhatunk ezekkel.

„A PFAS-ek megzavarhatják a reproduktív hormonjainkat, és néhány korábbi tanulmány összefüggésbe hozta ezeket a késleltetett pubertással, valamint az endometriózis és a policisztás petefészek szindróma (PCOS) fokozott kockázatával” – mondta el a tanulmány vezető szerzője, Damaskini Valvi, a Mount Sinai környezeti epidemiológusa.

„Amit a mi tanulmányunk ehhez hozzátesz az, hogy a PFAS-ek csökkenthetik a termékenységet azoknál a nőknél, akik általánosan egészségesek és természetes módon próbálnak teherbe esni” – tette hozzá.

Valvi és csapata több mint 1000 önkéntest toborzott a tanulmányhoz, akik terveztek teherbe esni. Ők három előzetes foglalkozáson vettek részt, a következő egy év során pedig nyomon követték esetleges terhességük állapotát. Egy részvizsgálatban 382 résztvevőtől vettek vérplazmát, és a mintákban megmérték a különböző típusú PFAS-szinteket, összehasonlítva a terhességig eltelt idővel és a terhesség valószínűségével, valamint az élve születés valószínűségével.

A kutatók a termékenység öt-tíz százalékos csökkenését tapasztalták a PFAS-expozíció alacsonya és közepes mértéke mellett is. A különböző PFAS vegyi anyagok keverékének kitett nőknél átlagosan nagyjából harminc-negyven százalékos csökkenését tapasztalták a teherbeesés vagy a szülés valószínűségében a nyomon követés egy évén belül.

Hogy ennek mi lehet az oka, azt még mindig találgatják, de esély lehet például arra, hogy a PFAS-ek valamilyen módon megzavarhatják a reproduktív hormonok tipikus működését.

Amiatt, hogy a résztvevők önkéntesek voltak, és maguknak kellett felidézniük a terhességük részleteit, és beszámolniuk róla, az szintén torzíthatja az eredményeket.

„Tanulmányunk erősen azt sugallja, hogy a terhességet tervező nőknek tisztában kell lenniük a PFAS-ek káros hatásaival, és óvintézkedéseket kell tenniük, hogy elkerüljék az ezeknek a vegyi anyagoknak való kitettséget, különösen akkor, ha próbálnak teherbe esni” – mondta el Nathan Cohen, a Mount Sinai környezeti-orvostudományi kutatója.

A kutatást a Science of the Total Environment tudományos folyóiratban publikálták.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség oldala alapján a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amely több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. Azért emlegetik „örök vegyi anyagokként” is ezeket, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák.

A Tudatos Vásárlók egy korábbi írása szerint a PFAS vegyületeket a tűzoltó habtól kezdve olyan, mindennapi használati tárgyak is tartalmaznak, mint tapadásmentes edények, vagy esőálló ruházatok. Korábban samponokban is használták, de bútorokhoz, szőnyegekhez is adnak ilyen anyagokat. Tapadásmentességük miatt használják élelmiszercsomagolásként is, például mikróban pattogatható kukoricás zacskókban, gyorséttermi csomagolóanyagokban vagy pizzás dobozokban.