Teherbeesés

Teherbe eshetek, ha szoptatok?

A szoptatás befolyásolja a nők termékenységét, de nem mindenkinél egyformán: vannak, akik hosszan szoptatnak ugyan, mégis teherbe esnek és olyanok is vannak, akiknél természetes fogamzásgátlóként akár évekig is működik a szoptatás.
2017. Január 09.

Teherbeeshetek, ha szoptatok?

Azokban a kultúrákban, ahol a nők több, mint egy évig szoptatnak és nem használnak mesterséges fogamzásgátlót, a gyermekek születése között 2-3 év telik el. A szoptatás akadályozza a peteérést, a teherbeesést és általában nincs menstruáció sem. A szoptatás természetes fogamzásgátlóként megakadályozza, hogy az anya újra teherbe essen, ezzel tulajdonképpen a már megszületett gyereket védi, hiszen így csak és kizárólag vele tud foglalkozni az anya. Ez különösen azokban az országokban (és történelmi helyzetekben) fontos, ahol a csecsemő életben maradása a tét.

Gyermekpszichológusok között sokan úgy tartják, hogy a 2-3 év korkülönbség pszichológiailag azért is előnyös, mert az anya akkor tud kizárólag a csecsemővel foglalkozni, amikor annak a legnagyobb igénye van erre, nem kell a figyelmét és energiáit megosztani a terhesség, illetve a születendő gyermek és a még nagyon pici baba között.

Nagy egyéni eltérések mutatkoznak abban, hogy mikor tér vissza a menstruáció a szülés után: vannak, akiknél 12 hónap vagy akár még több is eltelik, míg másoknál 3-4 hónappal a szülés után ismét megjelenik a havi vérzés.

De miért vannak ezek az egyéni eltérések? A szoptatások gyakoriságában keresendő a válasz. A szoptatás alatti terméketlenség egyértelműen összefüggésben van azzal, hogy naponta hányszor szopik a csecsemő. Ahhoz, hogy a szoptatás meggátolja a termékenységet, a babát kizárólagosan kell szoptatni. Ez azt jelenti, hogy a csecsemő teljes tápanyagszükségletét és szopással elégíti ki, ami azt jelenti, hogy óránként akár többször is megszoptatják, sokat van testközelben hordozással, együttalvással.

A cumisüvegből való táplálás, a tápszeres táplálás, a cumihasználat, illetve az, ha éjjel hosszabb ideig nem szopik a baba, összefügg a termékenység visszatérésével. Ha éjjel nem szopik a baba, ha nappal ötnél kevesebbszer szopizik, akkor a megfigyelések szerint visszatér a termékenység.

“A szoptatás és a természetes születésszabályozás” című könyvében Sheila Kippley egy olyan felmérésről számol be, ahol a nők kizárólag, korlátlanul szoptattak. A gyermekszülés után átlagosan 14,6 hónap telt el a havi vérzés visszatérése nélkül – olvashatjuk a La Leche Liga oldalán.

A kizárólag szoptatás mellett a nők szervezetének saját kémiai állapota is befolyásolja a termékenységet. Vannak olyan anyák, akik annak ellenére, hogy kizárólagosan szoptatják a babát, mégis viszonylag hamar, akár hat hónappal a szülés után is elkezdenek újra menstruálni, míg mások úgy sem, hogy cumit használnak vagy korlátozzák a szopások számát. Az egyéni hormonális különbségek is befolyásolják a termékenységet.

Fontos kérdés, hogy egyáltalán teherbe eshet-e egy nő, miközben nem tért vissza a menstruációja. A válasz igen, de a kezdeti időszakban ez elég ritka, ha a csecsemő gyakran szopik. Sok esetben a menstruáció visszatérése nem jelenti automatikusan azt is, hogy lenne peteérés. Ez főleg az első menstruációra igaz. Ha a baba egyre kevesebbszer szopik és egyre több ételt kap, vagy az anya korlátozza a szoptatások gyakoriságát, akkor a menstruáció előtti peteérés hamarabb bekövetkezik.

A kizárólag szoptatás mindenképpen feltétele a természetes terméketlenségnek, de egyéni hormonális eltérések lehetnek. Ameddig az anya minden figyelmével, testével-lelkével a babára koncentrál: egész nap (éjjel is) szoptat, hordoz, együtt alszanak, tehát fizikai közelségben vannak folyamatosan, addig a terméketlenség lehetővé is teszi, hogy ez az állapot fennmaradjon.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a szoptatás nem “bombabiztos” fogamzásgátlási módszer: ha (még) nem szeretnétek kistestvért, akkor máshogy is javasolt védekezni!

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: La Leche Liga/babaszoba.hu