A leggyakoribb ok az ínysorvadás. Amikor a folyamat megkezdődik, a foggyökér érzékennyé válik, és ez igen fájdalmas lehet. További ok lehet a nem megfelelő fogkefe használata, a fogszuvasodás és a nem szakszerű tömés, de ugyanígy az is, ha épp ínybetegség miatt kezelik a pácienst. Problémát jelent továbbá, ha a páciens csikorgatja a fogát, túl erőtejesen rág, illetve a kelleténél gyakrabban kér fogfehérítést.
„A fentiekben ismertetett gyakori okok mellett az sem mindegy, mit eszik és iszik az ember. A fog érzékenységét az üdítőitalok – hiába diétásak, cukormentesek – tovább fokozzák, csakúgy mint az energia italok, a gyümölcslevek és a bor. Kockázatot jelentnek továbbá a citrusfélék is” – fogalmaz Jane Cotter, a Texas A&M College of Dentistry munkatársa.
Szerencsére megoldás is létezik a problémára. Több recept nélkül kapható speciális fogkrém is segít, de ugyanígy a fluoridkezelés és a rendszeres öblítés is hasznos. Fontos, hogy puha, rugalmas fogkefét válasszunk, illetve az elektronikus fogkefe is jót tesz ilyenkor.
Kapcsolódó cikkeink:
– Négy lépés az ápolt fogakért
Forrás: Medipress