Terhesség

10 dolog, ami éppen most történik a testedben, ha babát vársz

Elképesztő dolgok történnek veled éppen most, ha babát vársz. Tudtad például, hogy a magzat gyakorolja a sírást odabent? Összeszedtünk néhány érdekességet.
2020. Május 30.
10 dolog, ami éppen most történik a testedben, ha babát vársz (fotó: Getty Images)

1. A méhed mérete a tizennégyszeresére nő

A körtétől a görögdinnye nagyságig nő, majd visszahúzódik a szülés után – mondja Dr. Sheryl Ross, kaliforniai szülész-nőgyógyász. A folyadék mennyiség sem elhanyagolható, a magzatvíz a terhesség 36. hetéig gyarapszik, ez segíti a baba mozgását. A terhesség alatti súlygyarapodás 8%-át is kiteheti a magzatvíz.

2. A szíved kb. 50 százalékkal több vért pumpál

És percenként 10-20-szor is többet ver, mint korábban. Ennek célja a köldökzsinór és a méhlepény táplálása – és a felkészülés a baba születésére.

3. A magzat hall téged

A terhesség 18. hetére a fülek teljesen kifejlődnek, a baba hallja a hangodat és minden mást is, ami a testedben zajlik. Ha énekelsz neki, azt is hallja és valószínűleg ismert lesz számára születése után is.

4. Már a magzatnak is lehet erekciója

Ezt bizony kevesen tudják és kevesen szeretnek belegondolni, pedig igaz. Természetesen erről is a hormonok tehetnek, a második-harmadik trimeszterben tesztoszteron termelődik. A 20-23. héten megkezdődik a sperma termelődés, ugyanebben az időben a lány magzatnál a petefészkek és méh szinte teljesen kialakult, az összes petesejttel.

5. A méhlepény négy szerv munkáját végzi

méhlepényt életfának is neveznek, nem véletlenül. Rendkívül kifinomult szerv, segíti a magzatot a táplálásban, a vérszállításban, ellenanyagot termel a magzathoz érkező vírusok és baktériumok kivédésére.

6. A magzat érez ízeket

A terhesség 20. hetére a magzatnak kialakulnak az ízlelőbimbói, és már képes előnyben részesíteni bizonyos ízeket. Szakértők szerint minél többféle ízű ételt eszik a kismama a terhessége alatt, annál kevésbé lesz válogatós a baba. Ez aztán a motiváció, hogy minél egészségesebb és többféle ételt egyél! Mondjuk brokkolit krumpli helyett.

7. Már beindul a tejtermelés

Nem, nem a szülés kezdődik, hanem már a várandósság alatt. A terhesség 20. hete körül már megjelenik az előtej, egy kis sárga anyag, a kolosztrum. A harmadik trimeszter alatt szivárgást is észlelhetsz.

8. A baba első széklete magzatkorban termelődik

Amikor a terhesség közepén járunk, a magzat mekóniumot (más néven magzatszurkot) termel, fekete, kátrányszerű anyagot, amelyet születése után ürít. Amikor végleg távozik a mekónium, akkor indul be a baba valódi emésztése és ezzel a széklete is megváltozik.

9. A magzat látja a fényt

Kezdetben a magzat szeme csukva van, de később, amikor a retina kifejlődött, nagyjából a 26. héten, a magzat kinyitja a szemét. A 30. hét körül már érzékelheti a beszűrődő fényt, sőt reagálhat is rá.

10. A magzat gyakorolja a sírást

Már az anyaméhben is sírhat a magzat, ás más arckifejezést is gyakorol, az ultrahang felvételek tanúsága szerint. A sírás azonban nem azt jelenti, hogy a magzat szomorú vagy bánatos, inkább ezt a rendkívül fontos képességét gyakorolja, hiszen megszületése után ez az egyetlen módja annak, hogy kommunikáljon a környezetével.(Cikk forrása: thebump.com)