Az női test csodálatos. A 9 hónap alatt ez a bonyolult gépezet teljesen mértékben azon munkálkodik, hogy az anyaméhben az új élet számára megteremtse a növekedéshez szükséges feltételeket. Ennek egyik eszköze a terhesség fennmaradásában kulcsszerepet játszó progeszteron hormon is, amely többek között ellazítja a simaizmokat és a béltraktust, ezáltal lassul az emésztés, így a tápanyagoknak több ideje marad felszívódni, s a véráramban eljutni az fejlődő utódhoz.
Az emésztési zavarok rendszerint már az első trimeszterben jelentkeznek és végigkísérik a terhességet. Ha azonban odafigyelsz az életmódodra, mérséklődhetnek a tünetek.
Mire érdemes törekedni a mindennapokban? Talán a legfontosabb a tested megfelelő hidratálása. A babavárás hónapjaiban még jobban oda kell figyelned, hogy elegendő folyadékot vegyél magadhoz – az ajánlott mennyiség minimum két liter. A legjobb, ha ennek nagy részét víz formájában viszed be.
Törekedj arra, hogy napi szinten legalább 30 percet mozogj! Ez lehet séta vagy kismamatorna, jóga is. Találd meg azt a mozgásformát, amit szívből szeretsz csinálni, ami kikapcsol. Meglásd: a mozgás az emésztés jó barátja.
A megfelelő bélflóra elérésében sokat segíthetnek a probiotikumok, azaz a jó baktérium- és gombatörzsek. Ezek szaporodását segítik a vastagbélben a prebiotikumok, amelyek emészthetetlen élelmiszerösszetevők. Igyekezz napi szinten legalább két adag prebiotikumban gazdag ételt fogyasztani, és naponta egyszer probiotikum-forrást is asztalra tenni! Kerüld azonban a zsíros ételeket, mert ezek hosszabb ideig időznek a bélrendszerben tovább rontva ezzel a helyzeten.
A rostdús táplálkozás is nagyon fontos! Az ajánlások szerint 25-30 gramm rostot kell naponta bevenni a szervezetedbe. Lényeges, hogy emésztéskönnyítő hatása csak megfelelő mennyiségű vízbevitel mellett érvényesül.
- Kapcsolódó: Így táplálkozz, ha babát vársz
10 élelmiszer, amely segíthet
1. Teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru
Amellett, hogy a fehér pékáruhoz képest – az alacsonyabb glikémiás indexnek hála – hosszabb ideig lát el energiával, kitűnő prebiotikumforrás is.
2. Fokhagyma
Antioxidáns, immunerősítő hatásán túl gazdag prebiotikumban is, így rendkívül jó hatással van a bélflórára.
3. Édesburgonya:
A batáta (más néven édesburgonya) sokkal jobb választás, mint a hagyományos burgonya. Más zöldségekhez képest kiemelkedő a fehérjetartalma, ráadásul szuper rostforrás. (100 gramm édesburgonya/3 gramm rost)
4. Joghurt
Nemcsak kalciumban gazdag, probiotikumban is. Iktasd be időnként az étrendedbe!
5. Avokádó
Kitűnő antioxidáns, jótékonyan hat az szív- és érrendszerre, továbbá remek rostforrás, ugyanis 100 gramm avokádóban 6,7 gramm rost található.
6. Málna
Részben azért is ajánlják a szakemberek a kismamáknak, mert csak kis mértékben emeli meg a vércukrot, másfelől gazdag C-vitaminban és rostban. (100 gramm/ 6,5 gramm rost)
7. Kovászos uborka
Mint fermentált étel a kovászos uborka is (jótékony baktériumai által) jót tesz a bélflórának, természetes probiotikumforrás.
8. Teljes kiőrlésű tészta
Sokkal lassabban szívódik fel belőle a szénhidrát, mint a fehér tésztából, elkerülhető általa a túl nagy vércukor-ingadozás. Ráadásul rosttartalma is jelentős – 3,9 gramm van 100 gramm főtt tésztában.
9. Barna rizs
A fehér rizshez képest a barna rizsnek magasabb a rost- és vitamintartalma, magnéziumtartalma is jelentős. (Rosttartalom: 3,4gramm/100 gramm száraz rizs)
10. Mandula
100 gramm mandulában 12,5 gramm rost van, de nem csak ezért érdemes napi szinten fogyasztani. Többek között kiváló E-vitamin- és magnéziumforrás.
Figyelem! Egyes élelmiszerek toleranciája (például fokhagyma, kovászos uborka) egyéni eltéréseket mutathat.
Rosttartalom adatok forrása: kaloriaguru.hu
A cikket lektorálta: Ihász Katalin, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet dietetikusa