Terhesség

10 ok, amiért azoknak a nőknek, akik utálnak terhes lenni, többet kellene beszélniük erről

Minden érzésnek van létjogosultsága, a negatívaknak is.
2022. Szeptember 21.
terhes nő

„Nem szerettem terhes lenni” – ezt a mondatot nemigen halljuk. Most azonban a romper.com megszólaltatott egy olyan édesanyát, aki nem szégyelli elmondani a negatív érzéseit is.

Rendben, kimondom: utáltam terhes lenni. Igazán kevés olyan pillanat volt, amikor valóban élveztem, hogy 40+ hétig egy magzatot hordok magamban. A terhességem nagy részében nyomorultul éreztem magam: heves hányingerem, rettenetes székrekedésem volt, és ijesztő terhességi szövődményekkel küzdöttem, amelyek miatt az egész élmény messze volt az ideálistól.

Azonban némi finom, mégis kézzelfogható szégyent és megítélést is éreztem, amikor olykor hangot adtam az elégedetlenségemnek. Nőként ugyanis – állítólag – szeretnem kell ezt az állapotot. Megélnem a nőiségemet a maga teljességében, egy életet adó istennőnek érezve magam, aki soha nem tapasztalt módon érzi magát egynek a testével. Na, ez nálam nem történt meg, közel sem. És emiatt úgy éreztem, hogy hibás vagyok. Valami nem stimmel velem, ha nem élvezem azt az egy dolgot, amire a testem állítólag hivatott. Ugyanakkor… sokan azt feltételezik, hogy ha utálsz terhes lenni, akkor utálsz anyának lenni is. Mások úgy vélik, eleve nem vagy hálás a szaporodási képességért, miközben rengeteg pár van, aki szeretne (de sajnos nem tud) megfoganni.

De az igazság az, hogy semmi rossz nincs abban, ha ellenérzéseid vannak. Ez nem azt jelenti, hogy a magával az anyasággal is így leszel, sem azt, hogy valami gond lenne veled. Ez csak annyit tesz, hogy igen, a terhesség nyomorúságos is lehet, és nem kell élvezned a rossz részeket – vagy tulajdonképpen bármely részét –, azt, amikor épp elveszíted az uralmat a tested felett egy benne növekvő másik miatt.

Íme, 9 ok, amiért azoknak a nőknek, akik utálnak terhesnek lenni, többet kellene beszélniük erről.

Nem ez az egyetlen út

Egy nőnek nem feltétlen kell családot alapítania. Nem ez minden női lét netovábbja, sem az egyetlen boldogító út. Bár csodálatos és egyenesen lenyűgöző, nem kell úgy tenni, mintha feltétlen a legjobb dolog lenne, amit egy nő megtapasztalhat. Mert sok nő számára nem az. Például míg a terhes nők 70%-a tapasztal reggeli rosszullétet, 20%-uk részesül kezelésben a Hyperemesis Gravidarum miatt, amely súlyos reggeli hányinger jelent, és akár a terhesség teljes időtartamát végigkísérheti.

Senki nem hibás 

Nem vagy „kevésbé nő” vagy „hálátlan”, ha nyíltan beszélsz a saját tapasztalataidról és az azokra adott reakciókról. Itt az ideje, hogy ne beszéljünk arról, hogy mit tesznek vagy nem tesznek az “igazi nők”, mert ez a kategória nem létezik. Ha nőként azonosítod magad, akkor igazi nő vagy, és minden érzésed ugyanolyan érvényes, mint bárki másé.

Ne idealizáljuk a másállapotot!

Valljuk be: a terhesség jár kellemetlenségekkel, amikor még csak nem is hasonlít azokra a képekre, amiket a várandósfotózásokról szoktak körbeküldeni, még ha létezik az az oldala is. Sok nő számára a terhesség egy merő küzdelem, melyben izzadunk a szélsőséges rosszullétektől az ágy és a fürdőszoba között, majd vissza. A terhesség idealizált, cukormázas képe irreális mércét állít a nők elé, ráadásul sokszor túl nagy hangsúlyt fektet a külsőségekre.

A szaporodási képesség nem határozza meg a nőiséget

A szaporodás képességét (vagy választási lehetőségét) nem mi határozzuk meg. A női lét bonyolult és sokrétű. Nincsenek meghatározott kritériumok, amelyeknek az egyénnek meg kell felelnie ahhoz, hogy nőnek tekintsék, és ez egyértelműen magában foglalja azt is, hogy valaki élvezi-e a terhességet vagy sem.

Az őszinteség a legjobb stratégia

Rengeteg más, sokkal fontosabb dolog van, ami miatt aggódni lehet, ha szülni készül az ember, mint hogy mit szólnak mások. Nincs okunk arra, hogy kevés időnket és energiánkat valamiféle szabvány vagy előre felépített ideálkép fenntartására áldozzuk. Mérhetetlenül kimerítő lehet úgy tenni, mintha élveznénk azt, amit amúgy nem. Az őszinteség nemcsak megszünteti a stresszt, hanem a körülötted lévő embereknek is „engedélyt ad” arra, hogy önmagukkal (és másokkal) is őszinték legyenek. Az őszinteség vonzza az őszinteséget, és az anyaságba vezető utazás során valódi, hiteles emberekkel szeretnéd körülvenni magad, igaz?

Senkinek sem kell bűnösnek éreznie magát

A bűntudat mérgező, és még a legmagabiztosabb embert is felemészti. Ahelyett, hogy bűnösnek éreznéd magad, tiszteletben kell tartanod az igényeidet. Nem szabad ragaszkodnod másoknak a fogantatással kapcsolatos érzéseihez, mert a tiéd is ugyanolyan érvényes. És ha nem lesz bűntudatod, más nők is rájönnek majd, hogy nekik sem szabad azzal tölteni az értékes időt, hogy ilyesmit fejlesztgessenek magukban.

Kezelhetőbbé válik a terhesség

Ahelyett, hogy az émelygést vagy a székrekedést, vagy a végtelen orvoslátogatásokat élvezni próbálnád, összpontosíthatsz arra, hogy átvészeld majd a vajúdást és a szülést, és végül az újszülöttel való életet. Egy egész dobozt törölsz a “teendők” listájáról, ha úgy döntesz, hogy őszinte leszel magaddal.

Egy kis panaszkodás igenis jót tesz

Igen, valójában lelki és fizikai előnyökkel jár a sérelmek kiszellőztetése. „A panaszkodás lehetővé teszi számunkra, hogy olyasmihez jussunk, mint az együttérzés és a figyelem” – mondja Robin Kowalski, a Clemson Egyetem pszichológiaprofesszora. Más szóval: a panaszkodás jót tehet neked. Boldogabb vagy, kevésbé vagy feszült, és reálisabb egy adott helyzettel kapcsolatban, ha megengeded magadnak.

Nincs „helyes út” a terhesség megtapasztalásához

Nincs “helyes” vagy “rossz” módja a terhesség megtapasztalásának, és a sokféle, csodálatosan különböző nőt egy bizonyos normához alakítani nem csak egészségtelen, hanem nevetséges is. Ahogyan nincs egyetlen módja a baba megszületésének, úgy nincs egyetlen módja a rá való várakozásnak sem.