Terhesség

5 rostdús tipp székrekedésre

Székrekedés nem csupán a várandósoknak okoz kellemetlenséget, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy szinte népbetegség. Mit tegyünk és mit együnk, hogy változtassunk a problémán?
2016. Június 14.

5 rostdús tipp székrekedésre

A székrekedésnek számos oka lehet, de maga a probléma mindig csupán tünet. Előfordul, hogy hormonális okok állnak a háttérben, pl. csökkent pajzsmirigy-működés vagy a hasnyálmirigy betegségei, de lehet, cukorbetegségtől is. Okozhatja még a tüneteket a Parkinson-kór vagy gyógyszerek mellékhatása is. Sokszor lelki eredetű okok húzódnak meg a háttérben, vagy a stressz, a rohanó, a mozgásszegény, rendszertelen életmód.

Az első, amivel nagyon sokat tenni tudunk a székrekedés ellen a folyadékbevitel: napi három liter folyadék elfogyasztása már önmagában is segítséget jelent.

A mozgás mellett nagyon lényeges a rostban gazdag táplálkozás. Napi legalább 30 gramm rostot kellene fogyasztania egy felnőttnek, de ennek csupán töredékét visszük be a szervezetünkbe.

Mit együnk?

1. Rengeteg zöldség

Lehetőleg héjjal együtt próbáljunk meg nyers zöldségeket enni mindennap. Köretként a rizs vagy krumpli helyett együnk zöldségeket húshoz, halakhoz, sajtokhoz. A rántotta mellé együnk paprikát, paradicsomot, kukoricát. Együnk a szendvicsünk mellé idény zöldségeket. Nassoljunk nyers sárgarépát, készítsünk dip-et (sajtmártás, fokhagymás-tejfölös, tojáskrémes) és nyers zöldségeket mártogassunk bele.

2. Sok-sok gyümölcs

A gyümölcsök is rostban gazdag élelmiszerek. Nyersen, de akár párolva is ehetjük őket: a szilva, az eper, a málna, a dinnye és a barack különösen hatásos székrekedés ellen. Gyümölcsöket köretként is ehetünk húsok mellé. És ne feledkezzünk meg a lekvárokról és aszalt gyümölcsökről sem.

3. Gabona

A búza- vagy a zabkorpa, és a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk megindítják a bélmozgást. Készítsünk pirítóst fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyérből. Teljes kiőrlésű vagy korpával gazdagított gabonákból készület keksz, pogácsa is.

Kóstoljuk meg a fehér rizs helyett a barnát, és ismerkedjünk meg a kuszkusszal és a bulgurral. Nagyon finom köreteket lehet villámgyorsan elkészíteni belőlük.

4. Joghurt és korpa keverék

Az igazi segítséget jelenthet a natúr vagy akár gyümölcsjoghurtba kevert korpa is, együk ezt reggelire.

5. Lencse, árpa, bab és borsó

Kevésbé elterjedt alapanyagok, pedig nagyon egészségesek. A lencsével, árpával felturbózhatjuk a rakott ételeket. Babból és borsóból számtalan féle létezik, kísérletezzünk velük is. Dúsíthatjuk a salátát is úgy, hogy főzött, ízesített babbal, borsóval. Csicseriborsóból készíthetünk humuszt vagy fasírtot (falafel) is.

+1 Gyógyteák

Székrekedés ellen hatásosak a gyógyteák is: a csalán, a csipkebogyó, málnalevél vagy az ezerjófű.

Kapcsolódó cikkeink: