Terhesség

5D ultrahang: amit tudni érdemes róla

Manapság el sem tudunk képzelni egy terhességet ultrahangos vizsgálat nélkül. Azon kívül, hogy nagyon fontos információkat tudhatunk meg a vizsgálat során, lehetőségünk nyílik arra is, hogy "bekukkantsunk" a születendő babához.
2015. Augusztus 18.

5D ultrahang: amit tudni érdemes róla

A legújabb technika, az 5D ultrahang pedig még ennél is többet ígér. Az ultrahangos vizsgálatok során fontos adatokat tudhatunk meg a magzat fejlődéséről, méreteiről, és azt is ellenőrizhetjük, hogy megfelelően fejlődik-e. A legelterjedtebb ultrahangos vizsgálat kétdimenziós, fekete-fehér képet ad, és a szakorvosok általában ezt használják a legtöbbet, mert a 2D-s keresztmetszeti kép a legalkalmasabb a szükséges mérések elvégzésére.

Az elmúlt évtizedben egyre jobban elterjedt a 3D, illetve 4D ultrahang is, melyek különlegessége, hogy a kétdimenziós képek nagy sebességgel készített sorozatát térben elhelyezve “mélységet” adnak a képnek (3D ultrahang), emellett pedig akár valós időben is követhető a magzat: a képernyőn láthatjuk, hogy éppen hogyan mozog, miként grimaszol (4D ultrahang, a negyedik “dimenzió” az idő). Ezt szokás egyébként babamozinak is nevezni, ami nem szolgál orvosi, diagnosztikus célokat, de a gyermeket váró szülők és családjuk kíváncsiságát kielégítve erősíti a család kötődését az újonnan érkező babához.

A legújabb technikai vívmány, az 5D ultrahang még többet tud, hiszen a szülők 3D-s szemüveg segítségével valódi térhatású képen figyelhetik meg a babát. A legújabb, fotorealisztikus (FRV) képalkotásra képes berendezések minden korábbinál valósághűbb fevételeket készítenek, melyek sokkal szebbek, látványosabbak lesznek. A legmodernebb berendezések emellett pontosabb, precízebb és részletesebb vizsgálatra adnak lehetőséget. A korábbi ultrahangos gépekkel szemben sokkal gyorsabb, és a bonyolultabb mérési műveleteket is egyszerűbben el lehet végezni a segítségükkel.

A terhesgondozásban is nagy szerepe van az ultrahang berendezések fejlődésének, hiszen a pontosabb méréseknek köszönhetően sokkal hatékonyabb lett a genetikai rendellenességek szűrése, például a Down-szindróma kockázatának megállapításához szükséges tarkóredő mérése. A szükséges vizsgálatokat ráadásul viszonylag korán, már akár a 12. hét előtt is elvégezhetik, sőt a baba nemének korai megállapítására is lehetőség van (hiszen ezen a nagyfelbontású gépen az apró részletek is jól láthatóak).

Kapcsolódó cikkeink: