Terhesség

A hőmérséklet emelkedésével a terhességi cukorbetegség kockázata is nő

A kinti hőmérséklet hatással lehet a várandós nőknél kialakulható terhességi cukorbetegség kockázatának mértékére.
2017. Május 25.

A hőmérséklet emelkedésével a terhességi cukorbetegség kockázata is nő

A szakemberek szerint a hideg éghajlaton élő kismamáknak kisebb az esélyük erre a betegségre, mint azoknak, akik melegebb éghajlaton élnek.

Amint arról a CMAJ című szaklapban közzétett kutatást vezető dr. Gillian Booth, a torontói St. Michael’s Kórház Li Ka Shing Intézetének szakembere beszámolt, noha a hőmérsékletváltozás csak igen kismértékben növeli a cukorbetegség kockázatát, az érintett nők száma már nem annyira kicsi, ráadásul azokon a területeken, ahol a klímaváltozás hatására egyre nagyobb a meleg, a kockázat mértéke is fokozatos növekedésnek indulhat.

Booth kifejtette, hogy a terhességi cukorbetegség a terhesség második harmadában szokott kialakulni, ezért a nőket a 24. és 28. hét között szűrik. A szakember szerint, ha a hőmérséklet és a cukorbetegség között valóban fennáll ez az összefüggés, akkor annak a barna zsírsejtek lehetnek az okai, ezek ugyanis energiatárolás helyett energiát égetnek. Az extrém hideg idő valószínűleg aktiválja a barna zsírt, ezáltal segít a súly kontrollálásában, sőt akár még fogyáshoz is vezethet, és a vércukorszint javulását is eredményezheti.

Természetesen a cukorbetegség kialakulásának számos egyéb oka is van, például a túlzott mértékű evés, a cukros italok fogyasztása, a kevés mozgás, a stressz vagy az alváshiány, emellett a genetikai tényezőket sem szabad elfelejteni.

A vizsgálat során a kutatók nagyjából félmillió szülést kísértek figyelemmel Toronto környékén 12 éven át, és a terhességi cukortesztet megelőző 30 nap átlaghőmérsékletét minden esetben feljegyezték, ez alapján vonták le a következtetést, hogy akiknél a tesztet megelőző hónapban extrém hideg időjárás volt – -10 fok vagy hidegebb -, annál a terhességi cukorbetegség esélye öt százalék alatt volt, ám ahol az átlaghőmérséklet 24 foknál magasabb volt, ott ez az arány már 8 százalékra nőtt.

A fentiek alapján a szakemberek úgy vélik, az egészséges terhesség érdekében a nők amellett, hogy egészségesen étkeznek, fizikailag aktívak és igyekeznek elkerülni a túlzott mértékű hízást, még azzal is sokat tehetnek, ha télen alacsonyabb hőmérsékletre állítják a termosztátot és több időt töltenek a szabadban, nyáron pedig légkondicionálót használnak és minél kevesebb réteget viselnek magukon.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress