Terhesség

A hyperemesis gravidarum keseríti meg Katalin hercegné életét is

Katalin hercegné harmadik gyermekével terhességi rosszullétben szenved. A hyperemesis gravidarum azonban nem egyszerű rosszullét, hanem komoly betegség.
2017. Szeptember 06.

A betegségre most Katalin hercegné irányította rá a figyelmet: harmadik gyermekével terhes és csakúgy, mint az előző két várandósságánál, most is hyperemesis gravidarum-ban szenved.

A hyperemesis gravidarum vagy más néven terhességi vészes hányás egyaránt veszélyes a babára és a kismamára is.

Már a terhesség egész korai szakaszában jelentkezik és kb. a 20.hétig tart. Nem egyszerű rosszullétről, reggelenként jelentkező hányásról beszélünk, hanem akár napi 30-35 hányással jár a betegség.

A kismama szervezete sem elég tápanyaghoz, sem elég folyadékhoz nem tud hozzájutni. Gyakran ájulással is együtt jár a betegség. A tünetek között találjuk a hirtelen testsúly csökkenést és a kiszáradást is, mivel a hányással folyadékot vesztünk, ezzel együtt elektrolitokat és értékes tápanyagokat is, ennek következtében csökken a vizelet mennyisége, hőemelkedés, láz, sőt sárgaság is kialakulhat. Katalin hercegné első terhessége idején kórházi kezelésre is szorult, rendszeresen kapott infúziót azért, hogy ne száradjon ki. Ha időben nem kezelik a hyperemesis gravidarumot, akkor akár a születendő baba egészségi állapotára is kihathat, nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek és annak, hogy a baba kis súllyal születik meg.

A terhességi vészes hányás oka ismeretlen, de a lehetséges okok között gondolják a vitaminhiányt, a helytelen táplálkozást, a refluxot, a HCG és az ösztrogén hormonok magas szintjét és a pajzsmirigy túlműködést. A Helicobacter Pylori fertőzésre szintén gyanakodnak. Korábban lelki eredetűnek tartották a vészes hányást, olyan esetekben, amikor az anya tudat alatt nem fogadja el a terhessége létét. Bizonyos családi felhalmozódás is megfigyelhető, tehát valószínűsíthető genetikai háttér is.

A hyperemesis gravidarum a terhességek 0,5-2 százalékára jellemző.

Kapcsolódó cikkeink:

Vészes hányás – Olvasóink tippjei segíthetnek

Öröklődik a terhességi vészes hányás