Amint arról a kutatást vezető dr. Supinda Bunyavanich beszámolt, vizsgálatok megerősítették, hogy ha terhesség alatt a kismama D-vitamin tartalmú élelmiszert fogyaszt, 20 százalékkal csökkenti születendő gyermekénél az asztma kialakulásának kockázatát.
Nem mindegy, miből
A Mount Sinai Icahn Orvosi Iskolájának tudósai 1248 anyát és gyermeküket kísérték figyelemmel a terhesség első trimeszterétől kezdve egészen a gyerekek hétéves koráig. Az utánkövetéses vizsgálatok kimutatták, hogy azok az anyák, akik a legtöbb D-vitamin tartalmú ételt fogyasztották várandósságuk alatt, azoknak a gyerekei legkisebb arányban lettek allergiások, mire iskoláskorúvá váltak. Ugyanakkor az is kiderült, hogy egyáltalán nem lényegtelen, hogy miből szerezték be a D-vitamint: csak az élelmiszerekből kinyert D-vitaminra volt hatásos. Azok, akik vitamin formájában vették magukhoz, ott nem volt kimutatható hasonlóan pozitív következmény.
A D-vitamin legismertebb forrása maga a napfény, de számos élelmiszerből is kinyerhető, például a halból, tojásból, tejtermékekből, gombából és gabonákból.
A The Journal of Allergy and Clinical Immunology című lapban közzétett tanulmányban a szakemberek külön kitértek a halfogyasztás kérdésére: mint köztudott az omega-3 zsírsav fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, de fontos a terhesség alatti mértékletes fogyasztása.
Kapcsolódó cikkeink:
– Veszélyes a túl kevés D-vitamin
– Naponta napfényre a D-vitaminért!
Forrás: MediPress