Terhesség

A terhesség fokozza az asztmás tüneteket

Azok a nők, akik a terhességüket megelőzően asztmásak, gyakran tapasztalják, hogy romlik az állapotuk a várandóság alatt. Gyakran jelentkezik náluk fulladás, asztmás roham, nehézlégzés.
2018. Január 19.
A terhesség fokozza az asztmás tüneteket

Dr. Tamási Lilla, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára a semmelweis.hu-nak elmondta, hogy az asztmás nőknek a terhesség idején sem szabad abbahagyni a gyógyszeres kezelést, gyógyszerek nélkül ugyanis nem csak anya állapota rosszabbodhat, hanem a magzatnál oxigénhiány is jelentkezhet, ami koraszüléshez, spontán vetéléshez, preeklampsziához, kis súlyú születéshez és újszülöttkori halálhoz is vezethet.

Mivel az asztmás nők többsége inhalációs kezelésben részesül, ami közvetlenül a tüdőbe kerül, így nem veszélyezteti a magzatot. Szoptatás alatt is alkalmazható az inhalációs gyógyszer, mert csak nagyon kis mennyiségben kerül bele az anyatejbe.

A klinikán az országban egyedülálló módon immár 18 éve működik olyan ambulancia, ami az asztmás terhes nőket gondozza. Évente 80-100 páciensnek segítenek tanácsokkal, gyógyszerekkel. A terhes nők kb. 3 százaléka szenved asztmában, 30 százalékuknál a terhesség 15. hete körül rosszabbodnak a tünetek.

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt az orvosok még úgy gondolták, hogy nem szabad gyógyszert szedniük az asztmás terhes nőknek, addig ma már tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy nem szabad abbahagyni a gyógyszeres kezelést. A kialakuló oxigénhiány miatt ugyanis a nem kezelt asztma veszélyes mind az anyára, mind a magzatra.

Terhesség alatt nem szabad dohányozni, de egy asztmás terhesnek végképp nem: a cigaretta felerősíti az asztmás tüneteket és fokozza annak valószínűségét is, hogy a gyermeknél is kialakul a betegség.

Kapcsolódó cikkeink asztma témában:

Forrás: semmelweis.hu