Terhesség

Az 5 legkártékonyabb étel terhesség alatt, amit tényleg kerülj el!

Vannak nem ajánlottak. És vannak a szigorúan tilosak.
2022. Március 31.
Fotó: Getty

Amikor gyermeket tervezünk, és sikerül teherbe esnünk, a világon mindent megtennénk azért, hogy a babával minden rendben legyen. És meg is teszünk. Csak hát… telnek a hónapok, és egyre nehezebb megvonni magunktól dolgokat. Mert bizony, ha az erről megjelent cikkeket összevonjuk, kiderül, hogy legjobb, ha a kismama szinte mindentől tartózkodik, amit az addigi életében megszokott. Főként az élvezetes dolgoktól. Ez pedig nem jó. Mert ha egy kismama frusztrált, stresszes, az legalább olyan rossz a babának (ha nem rosszabb), mint még egy csésze kávé.

Apropó, kávé. A megvonások egy része az étkezéshez – evéshez, iváshoz – kapcsolódik. És bár vannak szakértők, akik a széltől is óvnák a friss édesanyát és a magzatot, azért köztük sincs teljes egyetértés bizonyos ételcsoportokban. Például a szénsavas üdítőket mind tiltják, de azért nem mondhatjuk, hogy ezek mérgezők lennének. Vagy ott a kávé: szinte minden szakértő engedélyezi, de a mennyiségekben már nem egységesek. Vagy a csípős ételek? A legtöbben nem ajánlják, de azért azt sem állítják, hogy egy-egy alkalomtól baja történne a babának. Mások még piacon vásárolt nyers gyümölcsöt, zöldséget sem mernek fogyasztani… Nehéz így eligazodni.

Szerencsére azonban vannak olyan megkérdőjelezhetetlen alapok, amikhez mindenki tud igazodni. Lássuk, mik azok az ételcsoportok, amiket a legnagyobb jóindulattal is mellőzni kell! Igen, ezek valóban tilosak. Ne ijedj meg, ha te nem tudtad minden részletét, és ettél ilyesmit, az sem azt jelenti, hogy akkor biztosan baj történik, de ha ez még nem fordult elő, akkor jobb, ha nem is kísértjük a sorsot.

1.     Nyers hús

Ez az ételcsoport az egyik leg-leg-legtiltottab. Mégpedig a listeria monocytogenesnek nevezett baktérium miatt. Ez a rondaság bizony komoly veszélyt jelenthet a babára, de még koraszülést, sőt vetélést is okozhat. Persze miért is enne bárki nyers húst? – gondolhatnánk, hiszen még ha nem vagyunk várandósak, akkor is viszonylag ritkán harapunk bele a frissen kiolvasztott csirkecombba. Igen ám, de sokan szeretik a tatár bifszteket, ami teljesen nyers bélszínből készül, csupán ízesítik, és ugyanígy lényegében nyers minden, amit úgy hívnak az étteremben: carpaccio. De talán ezeket sem fogyasztjuk mindennap. Viszont egy félig átsütött szelet hús már becsúszhat, és igen, elég, ha a közepe félig nyers. Ennél is több fejtörést okoz a kismamáknak a szalonna vagy a füstölt kolbász, ugye? Bizony, ezek sem éppen sültek-főttek, sokszor még csak nem is hőkezeltek – ha a füstölést nem tekintjük annak. Ugyanakkor a legtöbb orvos ezekkel nem riogat, többnyire azt tartják, hogy a boltban vett (tehát nem házi körülmények között készült) szalámi- és kolbászfélék kis mennyiségben fogyaszthatók.

2.     Tengeri halak, herkentyűk

Tilos voltuk azon alapul, hogy egy részük higanyt tartalmaznak. Hogy melyik fajta és mennyit, azt nem könnyű megmondani, ezért többnyire irányokat szoktak megszabni. Például hogy ha már halat eszünk, válasszunk kistestűeket, amikben kevesebb méreganyag halmozódhat fel. Ha pedig tenger gyümölcseire vágyunk, az a jó választás, amelyik nem raktároz a szerveiben, vagyis például a polip, hiszen annak a karjait fogyasztjuk. Lehet találni olyan egészségügyi oldalakat is, amelyek pontosan felsorolják a jobb és kevésbé engedélyezett halfajtákat, de egy dolgot mind hangsúlyoz: nyers formában semmilyen tengeri állatot ne egyen az, aki babát vár. Vagyis a sushi szigorúan tilos.

3.     Nyers tojás

Már megint egy nyers élelmiszer, itt azonban a fő ellenség már a szalmonella baktérium, ami szintén növeli a vetélés kockázatát. És újra a korábbi kérdés: ki eszik nyers tojást?! Nos, talán te is nemrégiben, amennyiben kóstoltál tiramisut, lágy tojást vagy házi majonézt. Menj biztosra, és ezeket hagyd el az étrendedből, a tojást jól süsd át! A bolti majonéztől azért nem kell ennyire félni: ott már nem a természetes tojás van jelen, és nem is kezeletlenül.

4.     Pasztörizálatlan tej és tejtermékek

Ugyanaz vonatkozik erre az ételcsoportra, mint a nyers húsra. A listeria monocytogenes baktérium bárkit megfertőzhet, azonban a kismamák fokozottan érzékenyek erre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem fogyaszthatsz tejet, joghurtot, sajtot. Inkább csak azt, hogy ezúttal ne a piaci kofáktól szerezd be ezeket, illetve ha lehet, inkább mindenből az érleltet válaszd: maradj a jó öreg trappistánál például! A legjobb, ha a csomagoláson azt is látod, hogy a termék pasztörizált.

5.     Belsőségek

Van, aki még egy májkrémes kenyérbe sem mer beleharapni várandósan, de azért ebből nemigen lehet baj. A májat és a vesét azért gyanúsítják, mert kiválasztószervek, vagyis az állatok testében épp az a funkciójuk, mint a mienkben: kiszűrik a méreganyagokat. Ezért fennáll a veszélye annak, hogy tartalmaznak káros vegyületeket. De azért ez a kisebbik gond velük. Inkább azért nem szokták javasolni az orvosok, mert a belsőségeknek magas az A-vitamin-tartalmuk, és a magzatok esetében ez már nem előnynek, inkább hátránynak számít.