Lencsefazék húsgombócokkal
Hozzávalók két felnőttnek és két gyereknek
- 30 deka lencse
- egy nagy fej hagyma
- három közepes sárgarépa
- egy hámozottparadicsom-konzerv
- egy kisebb zellergumó
- egy csokor petrezselyem
- só
- étolaj
- balzsamecet
- egy evőkanál szárított oregánó
A húsgombóchoz:
- 30 deka darált pulykahús
- egy tojás
- négy evőkanál zabpehely
- egy kis fej hagyma
- egy gerezd fokhagyma
- két-három csipetnyi só
- egy kávéskanál őrölt koriander
A lencsefazék elkészítése
- Áztasd be a lencsét éjszakára, így hamarabb megfő.
- Hámozd meg és darabold fel kis kockákra a zöldségeket, a hagymát pedig aprítsd egészen kicsi darabokra. Ehhez a művelethez érdemes aprítógépet használni, akkor nem fogod megkönnyezni. 🙂
- Keverd össze a húsgombóc hozzávalóit.
- Öntsd le a lencse áztatóvizét, és öblítsd át egyszer alaposan.
- Melegíts meg egy nagyobb lábasban négy evőkanál olajat, majd kezdd el pirítani rajta a hagymát. Ha már kicsit megfonnyadt, add hozzá a feldarabolt zöldségeket és a lencsét.
- zórd meg oregánóval, sózd meg picit, azután öntsd fel vízzel.
- Főzd puhára lencsét. Amikor már majdnem jó, keverd bele a hámozott paradicsomot kockákra vágva.
- Amikor ismét forr, rakosgasd bele egyenként a mogyorónyira formált húsgombócokat, és főzd így együtt közepes lángon, fedő alatt öt-tíz percig. Ha hígabban szeretitek, önts még hozzá vizet!
- Tálalás előtt ízesítsd egy-két evőkanál balzsamecettel.
Húsgombóc nélkül 10 hónapos kortól adható gyerekeknek. (A tojástartalom miatt nem árt az óvatosság!)
Húsgombóccal egyéves kortól.
Tippünk – Elég egy leheletnyi!
Ha palacsintát, muffint, gofrit, tojást sütsz serpenyőben, vagy fasírtot bő, forró olaj helyett a sütőben, akkor feltölthető olajadagoló sprayt használhatsz. Ezzel már pár csepp olajat is alaposan el tudsz oszlatni a serpenyőben, így kevésbé lesz zsíros, csöpögős a végeredmény.
A tepsiben sorakozó fasírtokat is elég kicsit befújni: így nem lesznek sem túl szárazak, sem zsírtól csöpögők, nem szívják magukba a túlhevített, egészségtelen égett olajat. Ráadásul a lakás sem fog bűzleni a forró olaj szagától.
A sprayt érdemes minden kiürülés után és újratöltés előtt szétszedni és alaposan elmosni forró, mosószeres vízben, hogy vékony kijáratai ne duguljanak el a használat során.
Kapcsolódó cikkeink recept témában:
Van, ami laktatóbb, mint a hús
Forrás: Kismama magazin