Terhesség

Néhány érdekesség a terhes pocakról

Mikortól látszik, mitől függ, hogy milyen a formája, és miért jelenik meg rajta egy sötét csík? Néhány érdekesség, amit érdemes tudnod a pocakodról!
2023. Január 19.
boldog kismama
(Kép forrása: Getty Images)

Nagyjából ekkortól fog látszódni

Ugyan az első trimeszter számos tünettel járhat együtt – köztük néhány furcsábbal is –, és te magad belül érezni fogod, hogy várandós vagy, de ez kívülről még nem fog látszódni. A terhesség első heteiben a baba még nagyon pici: a 4. hétben nagyjából akkora, mint egy mustármag, a 6. hétben akkora, mint egy borsószem, és még a 8. hétben is csupán málna méretű.

Amikor eléred a 3. hónapot, és a baba mérete nagyjából akkora, mint egy lime, és te már akár észre is veheted a pocakodon a változást. Általában a második trimeszterben, a 16-20. hét között már jobban látszódik a baba növekedése. (Azonban minden kismama és minden terhesség más, ezért van, akinél csak a második harmad végén kezd látszódni a pocak, vagy akár csak a harmadikban.)

Megjelenhet rajta egy sötét vonal

Ez az úgynevezett linea nigra, egy sötét csík, amely középen, függőlegesen húzódik, és a köldöködtől a szeméremcsontodig tarthat, de később akár a köldök fölött is látszódhat. Először is fontos tudnod, hogy ez a bőrtünet teljesen normális, és ugyanúgy a terhességi hormonok a felelősek érte, mint például az arcon megjelent pigmentfoltokért vagy a mellbimbóudvar sötétedéséért. Halványan már a 15. terhességi héten is megmutatkozhat, de általában a 23. hét körül válik észrevehetővé. A linea nigra nem marad örökre a hasadon, várhatóan egy-két hónappal a szülés után el fog tűnni.

A köldököd is változhat

Ha befelé forduló köldököd van, a terhesség miatt átmenetileg ki is dudorodhat. De van, aki azt tapasztalja, hogy ellaposodik a köldöke, amikor a pocak megnő, és a bőr megnyúlik. Általában a köldök változása is csupán átmeneti, és a szülés után vissza fog állni az eredeti állapotába.

Ezen múlik, hogy milyen az alakja és a mérete

Nagy, kicsi, kerek, hosszúkás, széles, magasan vagy alacsonyan hordott – a terhes pocak formája és mérete nagyon különböző lehet minden kismamánál, sőt, az egyes várandósságoknál is eltérő lehet. Egy biztos, a születendő babád neme nem jósolható teljes bizonyossággal az alapján, hogy mekkora a pocakod vagy hol hordod. Azt, hogy milyen a pocak alakja és mérete, többek között olyan tényezők befolyásolják, hogy milyen az anyuka testalkata, mennyire erősek a hasi izmai, hogyan helyezkedik el a baba, hogy hányadik terhességről van szó, vagy éppen hogy mennyi plusz súlyt szed fel a kismama a várandósság során.

A pocak nem hangszigetelt

A hallás képessége már születés előtt kialakul, és már a 16. hétben elég fejlett ahhoz, hogy a baba hallja a hangodat. Nagyjából a 26. héttől pedig akár azt is érzékelheted, hogy mozgással, vagy egy kisebb rúgással reagál arra, amikor beszélsz hozzá vagy énekelsz neki.

A babád szereti, ha megsimogatod a pocakod

Ha megérinted, megsimogatod, megdörzsölöd a pocakodat, azt a baba is értékelni fogja! A kutatások szerint erőteljes mozgással, az arcuk megérintésével, a kezük ökölbe szorításával reagálhatnak a pocak simogatására a babák.

Nem tűnik el azonnal a szülés után

Idő kell annak, hogy visszahúzódjon a méh az eredeti méretére a szülés után, és a hasizmoknak és a bőrnek is szüksége van időre. Nagyjából 6 hétre van szükség ahhoz, hogy a méhed ismét visszahúzódjon körte méretűvé.

Források: gyerekszoba.hu, whattoexpect.com