Terhesség

Ez is növelheti a születendő baba súlyát

Első ízben tudták alátámasztani kutatók, hogy a terhesség alatt végzett megerőltető munkavégzés magzati makroszómiát okozhat.
2020. November 11.
Ez is növelheti a születendő baba súlyát (fotó: Getty Images)

Amerikai kutatók – Muzhe Yang és Dhaval Dave – a New Jersey-i Egészségügyi Minisztérium anyai és magzati egészségére illetve az anya terhesség alatt végzett munkavégzésére vonatkozó adatokat elemezték.

Megállapították, hogy a viszonylag megerőltető munkát végző nők esetében 17 százalékkal nőtt a magzati makroszómia, azaz a magzati túlnövekedés (amikor a baba születési súlya meghaladja a 4000 grammot) valószínűsége. A magzati makroszómia a későbbi súlyra is kihat: serdülőként nagyobb a túlsúly kockázata a 4 vagy annál több kilóval születettek körében. Az anyák esetében a mellrák kockázata is növekszik.

Korábbi kutatások önbevallásra támaszkodtak, amelyek nem feltétlenül adtak pontos képet, például a munka és a szabadidős tevékenységek összemosódása miatt.

A megerőltető, megterhelő munka közé sorolták a nehéz emeléssel, hosszan tartó állással vagy folytonos hajolgatással járó munkavégzést.

“Megállapításaink azt is mutatják, hogy a terhességi cukorbetegség, amely a magzati makroszómia ismert kockázati tényezője, és a terhesség alatti munkahelyi intenzív fizikai tevékenységek között megalapozott kapcsolat van” – mondta Yang.

Yang és Dave megállapította, hogy a terhesség alatti mérsékelt intenzitású munkahelyi aktivitás a magzati makroszómia valószínűsége kb. 1,5- 17% -kal növekszik. Szerintük a terhesség alatti alváshiány okozta cukorbetegség az, amely magzati makroszómiához vezet. Néhány bizonyíték arra utal, hogy a megerőltető munkahelyi tevékenységek káros hatással vannak az alvás minőségére – az alváshiány pedig összefüggésben van a cukorbetegséggel.

Yang hozzátette, hogy mivel a terhes amerikai nők tovább dolgoznak mind időben, mind a terhességük során, ezért fontos megérteni, hogy a munkakörülmények hogyan befolyásolják a terhességet.

A terhesség alatt végzett munka egyébként egyáltalán nem tekinthető károsnak, a legtöbb nő számára teljesen biztonságos, amennyiben a terhesség komplikációmentes.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)