Terhesség

Ha nagyobb a magzat az átlagnál

A prenatális szűrések során az egyik, amit megbecsülnek és ellenőriznek, az a magzat súlya. Milyen születési súly számít az átlagnál nagyobbnak?
2019. Október 16.
Mit kell tudnod, ha nagyobb babával vagy terhes? (Fotó: iStock)

Ezt szaknyelven magzati makroszómiának nevezik. Az újszülött normál születési súlya 2500-4000 g között van, 4000 g felett beszélhetünk makroszómiáról. Ha a baba az átlagosnál nagyobb, annak hatása lehet a szülés módjára, a saját és az édesanyja egészségére, és a kórházban tartózkodás időtartamára is.

Mi növelheti a makroszómia valószínűségét?

  • Emelkedett vércukorszint: a terhességi cukorbetegség növeli az átlagnál nehezebb születési súly esélyét.
  • A baba túlhordása: minél tovább van a baba az anyaméhben, annál nagyobb lesz a születési súlya.
  • Ha a baba fiú: a legtöbb makroszómiás baba fiú.
  • Terhesség előtti vagy alatti túlsúly.
  • Túl magas szénhidrátbevitel.
  • 35 éves kor feletti teherbeesés.

A baba méretét a következő tesztekkel becsülhetik meg az orvosok: ultrahang, magasságmérés, fizikai vizsgálat és a magzatvíz szintjének ellenőrzése.

A közhiedelemmel ellentétben a nagyobb babákat is meg lehet szülni hüvelyi úton, de vannak olyan esetek, amikor az orvos mégis a császármetszést javasolja, a kórtörténet, a terhesség előzményei, az egészségi állapot, a medence mérete és a lehetséges kockázatok ismeretében.

Milyen szülési komplikációk léphetnek fel nagy baba esetén?

A legtöbb esetben teljesen komplikációmentes a nagy baba szülése, ám a nagyobb babák esetében gyakoribb a nehéz szülés, a szülési sérülések, a légzésproblémák. Fontos, hogy terhesség alatt rendszeresen ellenőrizzük a testsúlyunkat, táplálkozzunk tudatosan, egészségesen, és mozogjunk.

(Forrás: smartparenting.com.ph)

Kapcsolódó írásaink: