Terhesség

Ez is segíthet elkerülni, hogy cukorbeteg legyen a gyerek

A terhesség alatti testmozgásnak számos egészségügyi előnye van mind az anya, mind a baba számára. Egy új kutatás szerint az egészségügyi előnyök között szerepel az is, hogy az anyánál és a babánál is csökken a cukorbetegség kockázata.
2019. Szeptember 05.
Ez segíthet elkerülni, hogy cukorbeteg legyen a gyerek

Az elhízás és a túlsúly számos krónikus betegség, például a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás hátterében álló fő ok. Ha az édesanya nem mozog a terhesség alatt, azzal nagyobb az esélye a túlsúlyra, ami terhességi diabéteszhez is vezethet. Ahogy arra már számos kutatással felhívták a figyelmet, a magas vérnyomás és a veszélyesen magas vércukorszinthez számos terhesség alatti probléma köthető, és a vetélés, illetve a halvaszülés kockázatát is megnövelhetik.

A Physiological Reports című orvostudományi folyóiratban közzétett legújabb, egerekkel végzett kutatás szerint, ha a terhesség alatti testmozgás az anyára és a magzatra is jótékonyan hat, és a fizikailag aktív életmód ebben az időszakban csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát mindkettejüknél, megelőzheti a terhességi súlygyarapodást, és javíthatja az anyagcserét. – A kísérlet alapján úgy gondoljuk, hogy a testmozgás az embereknél is javíthatja az édesanya anyagcseréjét a terhesség alatt, ez pedig a babára is hatással van, akinek sokkal kisebb esélye lesz arra, hogy korai 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki nála – magyarázta Amanda Sferruzzi-Perri, a Cambridge-i Egyetem fiziológiai, fejlesztési és idegtudományi tanszékének munkatársa, a kutatás társszerzője.

A felmérés során a kutatócsoport magas zsír- és cukortartalmú étrenden tartott egereket, majd a vemhesség előtt napi 20 percig, a szülésig pedig 12,5 percig kellett naponta edzeniük egy futópadon. A kutatócsoport a kísérlet végén azt találta, a testmozgás javította az anyai szövetek sejtjeinek és molekuláinak kommunikációját, és jótékonyan hatott a fehér zsírszövetre, a májra és a vázizomzatra is. – A kutatás megerősíti azt a felvetést, hogy az aktív életmód és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend mennyire fontos a terhesség során, mind az anya, mind a baba számára – mondta Susan Ozanne, a kutatás egyik társszerzője. Hozzátette, hogy ez segíthet az anyának és a gyermeknek is abban, hogy csökkentsék a későbbi egészségügyi problémák kockázatát.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: