Terhesség

Ezért halt meg a hármasikres édesanya

A Debreceni Egyetem hivatalosan is tudatta, hogy mi okozta az édesanya halálát, aki december 15-én halt meg pár órával azután, hogy hármasikreknek adott életet.
2017. December 18.
Ez volt az oka az édesanya halálának

Egy hajdúszoboszlói 32 éves édesanya elhunyt a Debreceni Egyetem klinikáján december 15-én, miután hármasikreknek adott életet.

“A lombik eljárásban hármas ikerterhességgel fogant hajdúszoboszlói kismama veszélyeztetett terhesség miatt a 26. héttől feküdt benn klinikánkon. A 32. hétre súlyosbodó anyai betegség miatt orvosai császármetszést indítottak nála december 15-én. Mindhárom magzat (két lány és egy fiú) jó állapotban született, 1 300 és 1 600 gramm közötti súllyal” – írja az Index, a Civishir.hu nyomán.

A császármetszés után súlyos véralvadási zavar lépett fel az anyánál, akinek állapotát sikerült stabilizálni, de néhány órával később leállt a keringése.

“A Klinikai Központ munkatársai azonnal megkezdték a kismama újraélesztését, csatlakozott hozzájuk a FőnixMed speciális resuscitatiós teamje is. Keringését átmenetileg sikerült újraindítani, de a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére elvesztettük az édesanyát. A tragikus veszteség méltóság- és kegyeletteljes kezelésére a jelen lévő családtagok számára a szülőszoba egyik helyiségét kegyeleti szobaként bocsátottuk rendelkezésre.”

A HELLP szindróma szövődménye volt a véralvadási zavar. A HELLP szindróma ritka, de súlyos probléma, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti. A HELLP szindrómánál a vörösvértestek szétesnek, alacsony vérlemezkeszám és emelkedett májenzim a jellemző. Kialakulásának oka egyelőre nem ismert, de egyes elképzelések szerint a magas vérnyomásnak köze lehet a szindróma kialakulásához. A terhességi magas vérnyomás legsúlyosabb formája a HELLP szindróma.

Kapcsolódó cikkeink HELLP szindróma, terhességi magas vérnyomás témákban:

Terhességi toxémia

A terhességi mérgezés jelei

A terhességi magas vérnyomás hajlamosító tényezői

Forrás: Index.hu