Terhesség

Folsavdömping kismamáknak: spenótos cukkini tésztával

Használd ki, hogy most minden zölden virít, és sokat süt a nap! Töltsd fel szervezeted vitaminraktárait tudatos nyersanyag-válogatással! Ezzel a különlegesen finom fogással a benned növekvő babát is kényezteted, nem csak az ízlelőbimbóidat.
2012. Május 14.

Hozzávalók egy személynek:

1 körülbelül 2 dekás cukkini

2 deka friss spenót

1 maréknyi madársaláta

5 deka spenótos száraz durumbúza spagettitészta

2 evőkanál pesztó (készen is kapható)

1 evőkanál reszelt parmezán sajt

2 kis gerezd fokhagyma

1 teáskanál vaj

só, őrölt bors, késhegynyi római kömény

Vágd fél centi vastag karikákra a cukkinit, és pirítsd meg fél teáskanál vajon. Közben főzd meg a tésztát, majd keverd össze a pesztóval, és tedd félre.

A megmosott, lecsepegtetett spenótleveket pirítsd meg hirtelen a maradék vajon. Sózd meg egy kicsit, szórd meg őrölt római köménnyel, és nyomd rá fokhagymanyomóval a fokhagymát. Vedd le a tűzről, még forrón keverd össze a megmosott, lecsepegtetett madársalátával. Rendezd el egy tányéron a cukkinikarikákat, halmozd rá a madársalátás spenótleveleket, majd ültesd a tetejére a villával csinosan feltekert tésztakupacot. Szórd meg parmezánnal, és már fogyaszthatod is!

Apró, de hasznos trükkök:

1. A zöld leveles zöldségek folsavtartalmát akkor kíméled meg leginkább, ha csak rövid ideig vagy egyáltalán nem hevíted a leveleket. A gyors átpirítás és a madársaláta lényegében nyers elfogyasztása növeli a vitaminbeviteledet.

2. A fokhagyma íze és értékes hatóanyagai nem vesznek kárba, ha a főzés legutolsó szakaszában kevered az ételbe, amit nem sütsz, főzöl tovább. Ha kellemetlennek találod az illatát, kapj be utána egy mentolos rágót.

3. Házi pesztóreceptet a Megújulás szülés után című szakácskönyvben találsz.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mire jó a folsav?
  • Miért fontos a folsav terhesség alatt?
  • A folsav a szívbetegség ellen is jó lehet