Terhesség

Hogyan fejlődik a baba tüdeje a méhen belül és kívül?

A teljesen kifejlett tüdő az egyik legfontosabb tényező, amely az anyaméhen kívüli élethez szükséges. A magzati fejlődés során a legfontosabb szervek elég korán működnek, de a tüdő számára a fejlődés minden egyes napja fontos.
2022. Július 11.

Már egy nap is különbséget jelenthet a tüdő fejlődésében. A koraszülés veszélyének kitett csecsemők esetében például az orvosok elsősorban arra összpontosítanak, hogy a tüdő a lehető legfejlettebb legyen a baba születése előtt, így a baba a legjobb eséllyel maradhat életben.

Hogyan fejlődik a magzat tüdeje?

A tüdő fejlődése az embernél öt különböző szakaszban zajlik. Az embrionális stádium után a magzat tüdeje az úgynevezett pszeudoglanduláris stádiumban fejlődik. Ebben a szakaszban, amely körülbelül az 5. héttől a 17. terhességi hétig tart, a baba tüdeje egy fatörzshöz hasonlítható, amelyből ágak nőnek ki. Ahogy a baba növekszik, az “ágak” egyre bonyolultabbá és összetettebbé válnak.A következő szakasz a 26. héttől a 35. hétig, majd végül a tüdő fejlődésének utolsó szakasza, amely a 36. hétig el sem kezdődik. Láthatjuk, hogy ez az utolsó szakasz a terhesség utolsó hónapjában következik be. És bár úgy tűnhet, hogy a baba addigra befejezi a fejlődését, valójában a tüdőfejlődésnek ebben az utolsó szakaszában még rengeteg változás történik.A baba tüdeje ebben az utolsó hónapban végzi el a méhen kívüli működéshez szükséges fejlődés nagy részét, ezért olyan fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a baba fejlődjön és maga válassza meg a születési időpontját, kivéve, ha orvosilag szükségessé válik a korai szülés megindítása.A tüdő egyedülálló abban a tekintetben is, hogy a test egyetlen olyan rendszere, amely a születésig szunnyadó állapotban marad. Minden más rendszer, mint például a szívrendszer vagy az izomrendszer, már akkor is teljesen működőképes, amikor a baba még a méhen belül van. A méhben lévő magzat azonban valójában a méhlepényből kapja az oxigénellátást, így a tüdő a születés pillanatáig “inaktív”.A magzat az anyaméhben “gyakorolja” a légzést, de a tüdőben nem történik tényleges légcsere, egészen addig amíg el nem hagyja az anyaméhet. A tüdő egész fejlődési folyamata nagyon összetett és sok különböző funkciót foglal magában, ezért amikor eljön az ideje, hogy működésbe lépjen, az egy döntő pillanat.Sajnos, mivel ennyi tényezőnek kell jól működnie, rengeteg lehetőség van arra is, hogy a dolgok elromoljanak. Amikor a baba megszületik, és amint a köldökzsinórt elszorítják, át kell állnia a placenta vérellátásán keresztül történő “légzésről” a tényleges levegő belégzésére. Ebben a pillanatban a baba tüdeje kitágul levegővel, a szív billentyűje becsukódik, hogy beinduljon a keringés a tüdőből, és beindul az új rendszer, amely a levegőből oxigént juttat a vérbe. Néha ez a folyamat eltarthat egy ideig, és különösen, ha a baba koraszülött, gondot okozhat, hogy elegendő oxigén jusson a szervezetébe.

Tüdőfejlődés a születéskor

A csecsemő tüdejének fejlődésében a legfontosabb szerepet a surfactant nevű anyag játssza. A surfactant elsősorban zsírsavkomponensek, szénhidrátok és fehérjék keveréke, amely “bevonja” a tüdőt, és lehetővé teszi, hogy megfelelően működjön. Segít nyitva és felfújva tartani azokat a légzsákokat, ahol az oxigéncsere megtörténik.A felületaktív anyag az, ami utoljára fejlődik ki, és fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz teljesen jelen, ha a baba túl korán születik. Ha nincs elég felületaktív anyag a tüdőben, a baba nem tud megfelelően lélegezni.Leggyakrabban a surfactant alacsony szintje vezet a légzési distressz szindrómának (RDS) nevezett állapothoz, különösen a koraszülötteknél. A baba nagyon erősen próbál lélegezni, de a tüdeje egyszerűen nem képes megfelelően működni, hogy a szükséges légcsere megtörténjen.A koraszülötteknél az RDS az első számú halálozási ok.

Mikor fejlődik ki teljesen a csecsemők tüdeje?

Az Annual Review of Physiology folyóirat már 1984-ben közölt egy érdekes tényt: a csecsemők tüdeje, bár teljesen működőképes, technikailag még sem tekinthető teljesen kifejlődöttnek.

Talán meglepő, de a tüdőfejlődés utolsó szakasza a 36. terhességi héttől egészen a gyermek első néhány életévéig tart.  A gyermek életének első 3 évében a tüdő tovább fejlődik és érik a felnőttkori tüdő szerkezetére.

A csecsemők tüdőfunkciójának vizsgálata

Nincs hivatalos módja annak, hogy invazív vizsgálatok nélkül megtudjuk, hogy a baba tüdeje fejlett-e a születése előtt. Bizonyos esetekben, például, ha a terhesség során komplikáció lép fel, elrendelhetnek vizsgálatokat a baba tüdőfunkciójának meghatározására.2019-től azonban az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) szerint a magzatvíz tüdőérettségének vizsgálata nem sok klinikai értékkel bír. Ha az orvos koraszülés miatt aggódik, megpróbálhatja segíteni a baba tüdejének fejlődését szteroidokkal, amelyeket még a terhesség alatt adnak be az anyának. Ezek a gyógyszerek segíthetnek “felgyorsítani” a tüdő fejlődésének folyamatát.Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb 35. héten született csecsemőnek megfelelően működő tüdeje van.Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma most azt ajánlja, hogy a babákat ne indítsák be vagy hozzák világra a terhesség 39. hete előtt, hacsak nem végeztek olyan vizsgálatot, amely bizonyítja, hogy a tüdő teljesen kifejlődött.Számos tényező befolyásolja, hogy a baba tüdeje hogyan fejlődik az anyaméhben. A dohányzás például bizonyítottan károsítja a magzati tüdőt még a terhesség vége előtt. Ez azt jelenti, hogy a füst és konkrétan a nikotin átjuthat a vér-placenta gáton.Bár ez változó, a baba tüdeje csak a 37. terhességi hét körül tekinthető teljesen működőképesnek. Mivel azonban a fogantatás és a fejlődés különböző ütemben történhet, ez nem egy pontos szám.Ha a koraszülés elkerülhetetlen, az orvos speciális gyógyszeres kezelést rendelhet, hogy segítse a baba tüdejének jobb működését. A gyógyszeres és támogató beavatkozások a születés után is segíthetnek a babának, ha a tüdővel problémák vannak.(Cikk forrása: verywellfamily.com)