Terhesség

Ikerterhesség: a legfontosabb tudnivalók

Aki ikrekkel várandós, már a gyermekáldást követő első időszakában is másként éli meg a terhességet, mint aki egy babát vár.
2017. November 01.

Ikerterhesség: a legfontosabb tudnivalók

Többek között nagyon erős fáradtságról és levertségről, még súlyosabb reggeli rosszullétről, a szagokra való még intenzívebb érzékenységről, a pocak még gyorsabb növekedéséről számolnak be ezek a kismamák.

Az ikerterhesség azonban más kockázatokkal is jár, mint az egyes várandósság, ezért a leendő anyukákra még jobban oda kell figyelni ebben az esetben.

Hajlamosító tényezők

Hazánkban 1998-tól kezdve látványosan növekedett az ikerszületések száma, amely az utóbbi években jóval 30 ezrelék felett van, manapság minden 32 terhességből 1 ikerterhesség lesz. – Érdemes megemlíteni, hogy arányaiban jelentős az eltérés a becsült, vagyis a természetes módon fogant és a valós ikerszületések száma között, ami elsősorban a mesterséges megtermékenyítés és az asszisztált reprodukciós eljárások széles körű elterjedésével magyarázható. Emellett az arányeltolódást az anyák gyermekvállalási életkorának kitolódása is tovább fokozza, mivel ikerfogamzásra az idősebb anyai életkor is hajlamosít – magyarázta lapunknak Dr. Belics Zorán, szülész-nőgyógyász.

Gyakoribb problémák

Az ikerterhesség nagyobb kockázattal jár, mint az egyes terhesség. Az ikervárandósság kapcsán gyakrabban kell számolni koraszüléssel, és az érett ikermagzatok születési súlya is többnyire kisebb. A kockázatokat befolyásolja az ikrek petéjűsége is, ugyanis egy egypetéjű ikerpár esetén nagyobb rizikóval lehet számolni, mint egy kétpetéjű ikerpár esetében.

– Többes várandósság esetében spontán vetélés is kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő. Az ikermagzatoknál a halva születés és a korai újszülötthalálozás is kétszerese-háromszorosa az egyes magzatokénak – mondta el a szakorvos. Ikerpár esetén a magzatok fejlődése a várandóság második harmadának végéig megegyezik az egyes magzatokéval, majd ezt követően lassul, így általánosságban elmondató, hogy az egyes terhességből született újszülöttekhez viszonyítva, az ikerterhességből született újszülöttek súlya kisebb.

– Ikerterhesség esetén számolni kell fekvési, tartási, beilleszkedési rendellenességek gyakoribb előfordulásával, mindemellett gyakrabban fordulhatnak elő anyai szövődmények is. Figyelembe véve a nagyobb kockázatot, ha valaki ikreket vár, gyakoribb ellenőrzésre van szükség: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a magzatok fejlődésének ellenőrzésére, az egyes, ikerterhességre jellemző szövődmények idejekorán történő felismerésére – hívta fel rá a figyelmet Dr. Belics Zorán.

Ha jobban fejlődik az egyik magzat

A szülész-nőgyógyász elmondása szerint az egypetéjű ikerpár esetén nagyobb a kockázat, legfőképpen az úgynevezett iker-iker transzfúzió kialakulása terén, tekintettel arra, hogy ilyenkor érösszeköttetés van a magzatok keringése között. – Amennyiben ez az összeköttetés nem kiegyensúlyozott, a magzatok között transzfúziós folyamat indul meg, ezért jellemzően az egyik magzat a másik rovására jobban fejlődik, így a magzatok között jelentős súlykülönbség alakul ki. Mindkét magzatot számos szövődmény és következmény fenyegeti, és ez az állapot egyik magzatnak sem kedvez – fogalmazott a szakorvos.

A szülész-nőgyógyászt kérdeztük arról is, mire érdemes különösen odafigyelni, ha ikrekkel vagyunk várandósak. Véleménye szerint az a legfontosabb, hogy nyugodtan, örömmel várjuk a babákat, emellett pedig, mint minden várandósság esetén, oda kell figyelni az egészséges életmódra és helyes táplálkozásra. – Tudatában kell lenni annak, hogy több vizsgálatra van szükség, többször kell járni gondozásra – tette hozzá -, egyrészt a magzatok egészséges fejlődésének ellenőrzése céljából, másrészt annak érdekében, hogy az esetleges szövődmények idejekorán felismerésre kerüljenek, és időben lehessen azokat kezelni.

Kapcsolódó cikkeink: