Terhesség

Látogatási tilalom: az apás szülés is tilos?

Koronavírus-, influenzajárvány: érinti-e a kórházi szülések szabályozását? Bemehet-e a szülésre az apa vagy más kísérő, ha egyébként látogatási tilalmat rendelnek el?
2020. Március 12.
Látogatási tilalom: az apás szülés is tilos? (fotó: Getty Images)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ március 11-én kelt határozata egyértelmű a kérdésben: látogatási tilalmat rendelt el a fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók, a szociális intézmények, valamint a fogyatékossággal élőket ellátó intézmények esetében. Azaz megtiltja a betegek látogatását, éppen az ő érdekükben.

A látogatási tilalom nem érinti a betegek és gondozottak egyéb kapcsolattartási jogait, azonban az ebbe a körbe tartozó személyes kapcsolattartás esetén a szolgáltató köteles megtenni mindazokat az intézkedéseket, amelyek a fertőződés veszélyét a lehető leghatékonyabban csökkentik. Az érintett személyek kötelesek a szolgáltató ennek érdekében tett intézkedéseiben együttműködni – írja a NNK közleménye.

E szerint a látogatási tilalom körébe az alábbiak nem tartoznak, azaz nem tilos:

  • A súlyos állapotú, önmagát ellátni nem tudó beteg mellett tartózkodhat egy személy.
  • A kiskorú mellett ott lehet a szülő (vagy a szülő, törvényes képviselő által kijelölt személy).
  • A szülő nő mellett lehet egy általa választott személy (például az apás szülésnél).
  • A beteget felkeresheti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személy.

A látogatási tilalommal kapcsolatos részletes, helyi szabályokat az intézmények házirendje határozza meg.

Az érintett személyeknek kötelességük a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedésekben együttműködni, mint amilyen például a kézfertőtlenítés, védőruha viselése.