Terhesség

Már a pocaknak is érdemes énekelned

Bizony már a megszületése előtt érdemes énekelned a kisbabádnak.
2024. Február 28.
(Kép forrása: Getty Images)

A pocakban fejlődő babák már mindössze négy és fél hónapos korukban hallják a hangokat – ez az oka annak is, hogy születésüktől fogva jobban szeretik az édesanyjuk hangját, szemben azokkal a hangokkal, amiket még nem hallottak. Hallhatják a külvilágból beszűrődő tompa hangokat és az édesanya emésztőrendszere által kiadott zajokat, valamint a hangját és a szívverését is. 24 hetes korukban pedig reagálhatnak is ezekre a hangokra.

Ezért is érdemes már a pocaknak is beszélni és énekelni, ahogy azt a BBC Tiny Happy People oldala is írja.

Tanulmányok szerint a babák kevesebbet mozognak az anyaméhben és lelassul a szívverésük, amikor meghallják édesanyjuk hangját. Amellett, hogy éneklés nem csupán megnyugtatja a kisbabádat, egy remek módja annak is, hogy kapcsolatba lépj vele már a születése előtt is. A hangos felolvasás, a beszélgetés, a dalok éneklése és a mondókázás segít abban, hogy a kisbaba ismerkedjen a hangoddal, és elősegítheti a korai kötődést.

Miután világra jött, még az is lehetséges, hogy felismeri majd a hangodat és a dalokat, amiket énekeltél neki korábban. A 32. hét után pedig bizonyos hangokat is elkezdhet felismerni, és egyes kutatások szerint a nagyon korai nyelvfejlődés már a születés előtt is megkezdődhet.

A zenehallgatás és az éneklés emellett a kismama számára is remek módja lehet a pihenésnek és a stressz enyhítésének.

A portál szerint különösen hasznosak lehetnek azok a dalok, amelyek a körülbelül percenkénti 60 szívverést utánozzák, mint például az altatódalok.

Az éneklést pedig természetesen a születése után is érdemes folytatni, hiszen ez remek módja annak, hogy megnyugtasd, új szavakat és beszédhangokat taníts neki, és kellemes időtöltés, miközben tudod simogatni és fel tudja venni veled a szemkontaktust. A kutatások szerint, amikor énekelnek a babának, kevesebbet mozog és következetesebben figyel – a ritmus és az ismétlődés miatt.