Terhesség

Mi okozhatja a nyilalló ágyéki fájdalmat a terhesség alatt?

A nyilalló ágyéki fájdalom általában egy szúró, lüktető, hirtelen érkező fájdalmat jelent a hüvelyben vagy a kismedencei tájékon.
2021. Március 29.
Mi okozza a nyilalló ágyéki fájdalmat a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

A nyilalló ágyéki fájdalom lényegében a kerek méhszalag miatti fájdalmat írja le, Dr. Danielle Jones szülész-nőgyógyász szerint. “Alapvetően a méhnek két, az oldalához kapcsolódó szalagja van, amelyek a méh oldalsó falainál rögzítik. Ezeknek rostjaik vannak, amelyek a külső nemi szervek felé haladnak. Ahogy a méh növekszik, az egy kis feszülést okozhat ezeknél a szalagoknál. Így a 12-22. hét körül elkezdhetik tapasztalni ezt az intenzív, éles fájdalmat. Ez gyakoribb a jobb oldalon, de mindkét oldalon előfordulhat” – mondta a Romper.com portálnak.

Ez valójában egy idegi fájdalom, az isiászhoz hasonlóan. Mary Lou Kopas vezető szülésznő, a Washingtoni Egyetem Orvosi Központjának professzora szerint a terhesség alatt a növekvő méh enyhe ödémát okoz az egész szervezetben. Ez nagyobb fokú nyomást gyakorol az idegekre – amikor ezek az idegek nem jutnak elegendő oxigénhez, az fájdalmat okoz. Van, hogy a növekvő méh lefelé nyomja a medencét, és egy ideghez ütődik.

A nyilalló ágyéki fájdalom a szülés jele?

Bármilyen fájdalmas is, nem feltétlenül vészjelzés ez az érzés. Dr. Jones és Kopas szerint is nagyon különbözik a nyilalló fájdalom a szülési fájdalomtól, bár vannak, akik összekeverhetik a kettőt. De még abban az esetben is, ha az esedékesség napja körül, például a 37-38. hétben tapasztalják, lehet egyszerűen csak idegfájdalom, nem a közelgő vajúdás jele. Abban az esetben, ha a kismama gyakran tapasztalja, vagy más tünetekkel társul, javasolt beszélnie az orvosával. Tartós fájdalom, a szexuális együttlét során tapasztalt fájdalom, illetve ha a fájdalom jön és megy, akárcsak az összehúzódások, vagy bármilyen súlyos esetben fel kell keresni a szakorvost.

Ha idegi fájdalomról van szó, azt nem kísérheti véres vagy vizes váladék, így ha ezt tapasztalja a kismama, az a szülés vagy valami egyéb jele is lehet – ezért ebben az esetben is beszélni kell az orvossal, a további teendők miatt.

Meg lehet előzni a fájdalmat?

Biztosan nem lehet garantálni, hogy nem fog érezni a kismama a továbbiakban efféle fájdalmat, de van néhány dolog, ami segíthet megelőzni vagy mérsékelni. Kopas szerint érdemes aktívnak maradni, mozogni, és a testtartást javító gyakorlatokat végezni, mint a nyújtás vagy a jóga. A hajlékonyság és a testmozgás segíthet enyhíteni az ödémát, ami az idegi fájdalmat okozhatja. Akár az is segíthet, ha több mozgásra nincs lehetőség, ha fel és le mozgatjuk a lábunkat, és óránként felállunk egy kicsit a számítógéptől. Ha pedig semmi más nem vált be, érdemes megfontolni a hastartó öv használatát.