Terhesség

Mire figyelj, ha kisbabát szeretnél?

A fogamzás körüli időszakban fordítsunk figyelmet arra, hogy szervezetünk a lehető legjobb feltételek mellett fogadhassa be a megtermékenyített petesejtet.
2007. Szeptember 04.

Érdemes három hónapot szánni a “nagytakarításra”: a szokásosnál jobban ügyeljünk az egészséges táplálkozásra, a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzésére. Kezeltessük ki az esetleges nemi fertőzéseket, hozassuk rendbe a lyukas fogakat.

Mivel bebizonyosodott, hogy a nyitott gerinc, illetve az agykoponyahiány megelőzésében döntő szerepet játszik a folsav és más vitaminok megfelelő szintje szervezetünkben, érdemes a tervezett fogamzás előtt egy hónappal elkezdeni a magzatvédő vitamin szedését. Kiderült ugyanis, hogy ez a rendellenesség egy, enzimet előállító hibás génpár működésével hozható összefüggésbe. Megfelelő folsavbevitellel kiküszöbölhetjük ezt a veszélyforrást.

Táplálékunkkal átlagosan napi 0,16 milligramm folátot (így nevezik a folsav, azaz a B11 vitamin természetes élelmiszerekben előforduló változatát) fogyasztunk, ezzel szemben a rendellenesség kivédéséhez 0,66 milligrammra lenne szükség. Ezt a megfelelő vitaminkészítmény szedésével biztosíthatjuk. (Az Egyesült Államokban a lisztet dúsítják folsavval.)

A magzatkezdemény a fogamzástól számított 5-7. napon jut el a méhüregbe, a beágyazódás pedig a tizennegyedik nap tájékán következik be. Az első két hétben még nem alakulnak ki fejlődési rendellenességek az osztódó magzatkezdeményben.

A beágyazódástól kezdve azonban robbanásszerű változás veszi kezdetét: ekkor, a harmadik és a nyolcadik hét között fejlődnek ki a főbb szövetek, szervek, ebben az időszakban kell leginkább tartani a fejlődési rendellenességek bekövetkezésétől. Ezért a magzatvédő vitamin szedését legalább a harmadik hónap végéig folytassuk, s továbbra is ügyeljünk bizonyos veszélyforrások (felesleges gyógyszerszedés) elkerülésére és az egészséges életmódra.

Egyes elméletek szerint az émelygés, az undorodás és az egyre határozottabban jelentkező álomkór éppen ezt a célt szolgálja: szervezetünk ösztönösen elutasítja az ártalmas élelmiszereket, a dohányfüstöt, és több alvással gondoskodik arról, hogy a kismama ne ilyenkor vágjon bele élete legveszedelmesebb kalandjaiba.

Dr. Czeizel Endre: A gének titkai című könyvében részletesen olvashatunk az öröklődés törvényszerűségeiről, a fejlődési rendellenességek megelőzésének módszereiről.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin / Címlapkép: 123rf.com