Terhesség

Terhesség: a jóslófájás oka

A jóslófájás, vagyis a Braxton Hicks-féle összehúzódás nem valódi kontrakció, amellyel a szervezet felkészül, gyakorol az igazi összehúzódásokra. A jóslófájás nem annak a jele, hogy megkezdődött a vajúdás, illetve hogy hamarosan elkezdődik.
2021. Július 17.

Általában a terhesség második vagy harmadik trimeszterében jelentkezik a jóslófájás, a legtöbben a 20. terhességi hét körüli időszakban észleli. Előfordulhat ennél korábban is, és akár intenzívebben, ha a kismama már korábban is volt várandós. Néhány nő naponta többször is tapasztal hamis összehúzódásokat, míg másoknak egyáltalán nincs jóslófájásuk a várandósság alatt.

A jóslófájás egy teljesen normális tünet, és általában nem ad okot az aggodalomra. Azonban ha a jóslófájás nem enyhül, érdemes felkeresni az orvost, hogy biztosan nem valódi összehúzódások jelentkeztek.

Milyen érzés a jóslófájás?

Néhányan a Braxton Hicks-összehúzódást úgy írják le, mintha feszülést éreznének a hasukban, ami jön és megy, míg sokan enyhe menstruációs görcshöz hasonlítanak. A pocak keményebb is lehet a jóslófájás miatt, majd ellazul. A jóslófájás kellemetlen érzéssel járhat, de általában nem fájdalmas, nem a vajúdás okozza, és nem tágul közben a méhszáj.

A valódi összehúzódásokkal szemben a jóslófájások általában: nem fájdalmasak, nem szabályos mintázatúak, nem jelentkeznek egyre sűrűbben, nem tartanak egyre tovább, amikor újra jelentkeznek, nem erősödnek, csak a hasban érezhetőek, és abbamaradhatnak, ha a kismama megváltoztatja a pozícióját vagy a tevékenységet, amit végez.

Mi okozhatja a jóslófájást?

Jóslófájás akkor fordulhat elő, amikor a méh izmai megfeszülnek és ellazulnak. Általában teljesen véletlenszerűen jelentkeznek a nap folyamán, és nagyobb eséllyel fordulnak elő a baba várható érkezésének közeledtével.

A leggyakoribb ok, amiért Braxton Hicks-féle összehúzódás jelentkezhet a dehidratáltság. De ugyanígy kiválthatja a jóslofájást az is, ha túlzottan hidratált a kismama, vagy ha valamilyen stressz érte. Járhat Braxton Hicks-féle kontrakcióval hányingert vagy hányást okozó betegség is, és a magzat mozgása, vagy valamilyen, a kismama által végzett tevékenység is okozhatja – ilyen például a szex, valaminek a felemelése, vagy ha sokat kell állnia az anyának.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) szerint a Braxton Hicks összehúzódások gyakrabban jelentkeznek a nap végén, miután a kismama a napi nyüzsgés után megnyugszik, és ekkor egyszerűen könnyebben hangolódik rá, érzékeli a jóslófájásokat.

Mivel lehet enyhíteni a jóslófájást?

A Braxton Hicks kontrakciók hossza általában 30 másodperc és 2 perc között van. Ha kellemetlen a jóslófájás, javasolt lefeküdni és pihenni, amíg nem szűnik meg, de segíthet a séta is, illetve a légzőgyakorlatok végzése. Mivel a dehidratáció is kiválthatja a hamis összehúzódásokat, figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is.

Források: webmd.comhealthline.comparents.com